Złota proporcja
ŻYWIENIE OPTYMALNE SZANSĄ NA ZDROWĄ PRZYSZŁOŚĆ
[su_quote cite=”Herodot”]Z potraw, które się zjada, powstają wszystkie choroby ludzkie[/su_quote]
Na co dzień spotykamy się z wieloma zaleceniami i dietami, które proponuje się ludziom, po to, aby poprawić zdrowie i przywrócić lepsze samopoczucie. Niestety z naszych obserwacji i doświadczenia wynika, że żadna z zalecanych dotychczas metod odżywiania i leczenia ludzi nie przynosi oczekiwanego rezultatu i nie eliminuje chorób. Co tak naprawdę decyduje o tym, że człowiek choruje? Odporność organizmu? Środowisko, w którym żyjemy? Podatność genetyczna, a może sposób odżywiania? Chociaż jemy coraz więcej zalecanych owoców, jarzyn, kasz, miodu, używamy oleje roślinne i margaryny, omijamy tłuszcze zwierzęce, tłuste mięsa i wędliny – zdrowotność ludzi całego świata nie tylko się nie poprawia, ale z każdym rokiem staje się coraz gorsza. Panuje otyłość, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Mężczyźni w wieku 40-50 lat umierają masowo na zawał serca, młodzież ma coraz częściej zmiany kostne, skrzywienia kręgosłupa, w 90% próchnicę zębów, kobiety cierpią na osteoporozę. Liczba osób chorych na cukrzycę wzrosła w ostatnich 30 latach z 300 tysięcy do 2,5 mln. Do rzadkości należy obecnie człowiek zdrowy, chociaż powinno być odwrotnie.
Obecnie w Polsce istnieje już wiedza, odpowiadająca na pytanie, jak żyć zdrowo. Jest to prosta i niewymagająca wielu nakładów finansowych metoda dotycząca zmiany naszego dotychczasowego sposobu odżywiania. Autorem jej jest polski lekarz, Jan Kwaśniewski – był on absolwentem Wojskowej Akademii Medycznej, dietetykiem, posiadającym specjalizację II stopnia z medycyny fizykalnej. Przez wiele lat pracował w sanatorium wojskowym w Ciechocinku, gdzie od 1966 roku stosując prądy selektywne i opracowany przez siebie model żywienia – wysokotłuszczowy, niskowęglowodanowy – wyleczył szereg ciężkich schorzeń u wielu pacjentów. Ten właśnie model żywienia nazwał „Żywieniem Optymalnym”, czyli najlepszym z możliwych i zalecanych dotychczas, zgodnym z naturą człowieka.
Dr Kwaśniewski opracował Żywienie Optymalne, opierając się na wiedzy biologicznej, biochemicznej oraz fizjologii człowieka, które to nauki nie zmieniły się do dzisiaj. Podstawą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów, czyli cukrów do niezbędnego minimum, spożywanie białka o najwyższej wartości biologicznej, czyli tego występującego w jajach, podrobach i nabiale oraz spożywanie tłuszczy zwierzęcych, które pokrywają resztę zapotrzebowania energetycznego.
[su_quote cite=”dr n. med. Mariusz Głowacki”]Pandemia otyłości przypada na czasy, w których prowadzona jest wyjątkowo intensywnie kampania promująca tzw. zdrowy system odżywiania, oparty na tzw. piramidzie żywieniowej. Promowanie twierdzenia, że przyczyną wzrostu wagi ciała jest spożywanie tłuszczu, a węglowodany są zupełnie bezpieczne, wsparte bardzo agresywną i wyrafinowaną reklamą tzw. słodkich przekąsek i napojów, doprowadziło do tragedii.[/su_quote]
Dzięki określonej proporcji głównych składników odżywczych znajdujących się w pokarmach, które spożywamy – są to: białko, tłuszcz i węglowodany – zaspokojone zostają wszystkie podstawowe potrzeby organizmu.
Proporcję tę zapisujemy tak: B:T:W jak 1:2-3,5:0,8
Jak łatwo obliczyć, zalecane ilości B T W dla osoby o średnim wzroście to odpowiednio: 70g, 140-250g, 50g, co daje od 1500 kcal (przy odchudzaniu) do 2500 kcal.
[su_quote cite=”Zuzanna Rzepecka – doradca żywieniowy”]Kierując się proporcjami BTW zawsze należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i po okresie przebudowy potrafi sam dla siebie ustalić optymalną proporcję i optymalną ilość posiłków, zaczynają bowiem działać wewnętrzne mechanizmy regulujące apetyt i poczucie sytości.[/su_quote]
Stosując Żywienie Optymalne (ŻO) można wyleczyć się z wielu chorób uznanych przez oficjalną medycynę za nieuleczalne (np. cukrzyca, miażdżyca, choroba Buergera i wiele innych) oraz skutecznie się odchudzić. Żywienie Optymalne jest bardzo bezpieczną, wręcz idealną dietą na całe życie.
[su_quote cite=”lek. Przemysław Pala”]Jeżeli chory przyjmuje tabletki, które stabilizują poziom cukru we krwi, zastosowanie ŻO daje nam prawie pewne wyleczenie w ciągu kilku dni. U większości diabetyków, którzy przyjmują insulinę, po rozpoczęciu diety zapotrzebowanie na ten hormon spada i następuje redukcja dawek. Proces odstawiania insuliny może być różnie długi.[/su_quote]
Przez lata straszono tłuszczem i cholesterolem, które to miały powodować miażdżycę. Ale już w 1980 r. w Łódzkiej Akademii Medycznej, pod kierownictwem prof. Henryka Rafalskiego zostały przeprowadzone badania, które wykazały skuteczność diety optymalnej w leczeniu otyłości i chorób krążenia oraz brak niekorzystnych efektów ubocznych przy jej stosowaniu. Z kolei w roku 2008 w Zakładzie Farmakologii Doświadczalnej Polskiej Akademii Nauk ukończono badania, których celem była ocena czynników ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się tzw. „dietą Kwaśniewskiego”. Jak napisano we wnioskach: „Ta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa, ketogenna dieta jest uważana za miażdżycorodną i szkodliwą dla zdrowia. (…) Omówione badania nie potwierdzają hipotezy o miażdżycorodności „diety Kwaśniewskiego”.
(http://www.cmdik.pan.pl/zespoly/zfd/badania.html).
Szczegóły i dodatkowe informacje na temat badań oraz wiele innych informacji o możliwości wyleczenia chorób można znaleźć na oficjalnej stronie naszego Stowarzyszenia – www.optymalni.org.pl oraz na www.dr-kwasniewski.pl. Zapraszamy do ich odwiedzenia.
Zainteresowanych tematami prozdrowotnymi zachęcam również do czytania miesięcznika „Optymalni”. Na naszych łamach publikujemy artykuły o tematyce medycznej, pisane przez wyspecjalizowanych lekarzy i dietetyków, przepisy kulinarne, ciekawostki z życia Stowarzyszenia i informacje dotyczące rolnictwa ekologicznego i kampanii sprzeciwiającej się rozpowszechnianiu żywności genetycznie modyfikowanej.
Ewa Borycka-Wypukoł
redaktor naczelny miesięcznika „Optymalni”
O nas
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych im. Adama Jany powstało w październiku 1998 r. Od marca 2008 r. jest organizacją pożytku publicznego. Głównym celem OSO jest upowszechnianie nowoczesnego – optymalnego modelu odżywiania się ludzi, dlatego w swym kręgu skupia osoby zainteresowane tym modelem odżywiania się oraz organizuje doradztwo w zakresie prowadzenia zdrowego trybu życia. OSO jest wydawcą miesięcznika „Optymalni”. Zachęcamy wszystkich do skierowania 1-go procenta podatku na rzecz OSO. Uzyskane w ten sposób pieniądze Stowarzyszenie przeznacza na ważne społecznie cele, m.in.: dofinansowanie pobytu w Arkadiach i domach wczasowych z Żywieniem Optymalnym chorych dzieci i ich rodziców oraz na dofinansowanie do kosztów szkoleń lekarzy i fizjoterapeutów. Z pomocy tego typu skorzystało już wiele osób. Przekaż 1% dla zdrowia i lepszej przyszłości!
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych im. Adama Jany, organizacja pożytku publicznego, nr KRS 0000165877, 43-600 Jaworzno, ul. Grunwaldzka 200, tel. (32) 616 51 82, fax. (32) 616 63 74, biuro@optymalni.org.pl, www.optymalni.org.pl