Kulinaria orzechowe

Polecamy Państwu specjały z orzechów. Smaczne, zdrowe i efektowne.

ORZECHOWIEC
Ciasto:
200 g mąki
100 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła 
100 g żółtek (5 szt.)
1 jajko (50 g)
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
2 łyżeczki sody oczyszczonej
„Polewa” orzechowa:
300 g pokrojonych orzechów włoskich
20 g cukru
150 g masła 
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)
Krem:
200 g żółtek (10 szt.)
4 łyżki cukru pudru (60 g)
500 g masła 
2-4 łyżki mocnego naparu z kawy
2 łyżki winiaku
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietance i połączyć z resztą składników (kolejność jak przy cieście kruchym). Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i schłodzić. Jedną część rozwałkować i przenieść do tortownicy (średniej wielkości). W piekarniku nagrzanym do 180 st.C upiec spód na jasnozłoty kolor (trzeba uważać, by ciasto nie zrumieniło się za bardzo). Wszystkie składniki tzw. polewy przesmażyć na patelni. Masło rozpuścić, dodać cukier i miód, a na końcu orzechy. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść ją do tortownicy i wylać na nią sporządzoną polewę. Upiec, sprawdzając patyczkiem, by ciasto było dopieczone, a „polewa” orzechowa nie spiekła się (wtedy bardzo twardnieje, co utrudnia krojenie tortu). Przygotować krem kawowy. W małej ilości wrzątku zaparzyć kawę „po turecku” i wystudzić ją. Żółtka ubijać na parze z cukrem pudrem, a gdy będą już ubite – również wystudzić je. Masło utrzeć. Dodawać do masła naprzemiennie masę jajeczną oraz kawę i winiak. Na placek z orzechami nałożyć lekko schłodzony krem kawowy i przykryć drugim plackiem. Następnie polać rozpuszczoną czekoladą – i… gotowe. Można ozdobić powierzchnię tortu wg uznania, np. rysując na tężejącej polewie czekoladowej poprzeczne linie patyczkiem do szaszłyków itp. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu, ostrym nożem maczanym we wrzątku, bo świeże lubi się kruszyć. Tort jest rewelacyjny w smaku i do tego efektowny oraz bardzo, bardzo pożywny. Polecamy go na specjalne okazje.
W 100g potrawy 
B: 7 g
T: 53,7 g
W: 19,8 g
Proporcja B: T: W
1 : 7,6 : 2,8

—————————————————-

CIASTECZKA KOKOSOWO-ORZECHOWE
200 g jajek (4 szt.)
22 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
20 g mąki krupczatki (2 łyżki)
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
30 g cukru (2 łyżki)
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Polewa
50 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 30%
Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Ubić na sztywno pianę z białek i nie przerywając ubijania dodawać kolejno po trochu cukru, żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Blachy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Kłaść łyżeczką niewielkie kupki z przygotowanego ciasta, wstawić do wygrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st. ok. 30 min. Konsumować można bez polewy lub z polewą. Polewa: w garnuszku – na parze – rozgrzać czekoladę, dodać śmietanę i dobrze rozmieszać. W tak wykonanej polewie maczać wierzch ciastek i kłaść na tacy do wyschnięcia. Ciasteczka są bardzo pyszne!
W 100 g ciastek (bez polewy)
B: 9,8 g
T: 30,5 g
W: 16,9 g
B:T:W
1: 3,1: 1,7
W 100 g ciastek (z polewą)
B: 8,1 g
T: 31,2 g
W: 16,9 g
B:T:W
1: 3,8: 2,1

—————————————————

MAZUREK ORZECHOWY
Składniki:
Ciasto:
– 1,0  kg łuskanych orzechów włoskich
–  0,4  kg masła
–  0,1  kg cukru pudru
–  0,07 kg cukru waniliowego
–  0,08 kg żółtka
Masa:
– 0,6  l śmietany 30%
– 0,08 kg cukru
– 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
– 0,07 kg cukru waniliowego
– 0,1 kg masła
Wykończenie:
– polewa czekoladowa  – 0,5 kg, 
– wiórki kokosowe, orzechy arachidowe lub inne
Wykonanie:
Ciasto – miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią. Orzechy zemleć i dodać do masy, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Masa – cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić. Dolać śmietanę i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy. Wymieszać i ostudzić. Podkład – ciasto – rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na  natłuszczonej blasze i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wykończenie: na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać równomiernie rozpuszczoną czekoladą i ozdobić wg uznania wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi itp. 
Przechowywać w warunkach chłodniczych. Gotowej potrawy – 3,20 kg – 2 domowe blachy do pieczenia
100g zawiera:
B – 8,8 g
T – 59,5 g
W – 19,9 g
B : T : W 
1 : 6,7 : 2,3 
 

“,”json_date”:”2011-08-24″,”json_img”:”14950250633119_ciacha.JPG