Warstwowa sałatka z tuńczyka
400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
200 g masła
200 g sera żółtego
10 jajek
1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150 g)
400 g majonezu
pęczek szczypiorku
Przedstawiam Wam przepis na przepyszną sałatkę z tuńczyka, ale w wersji, która idealnie sprawdza się na LCHF, czyli z jajkami, masłem i serem żółtym. Jest to potrawa doskonała nie tylko na co dzień, ale i na różnego rodzaju imprezach. Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole. Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło zmrozić, a następnie również zetrzeć na tarce. Sałatkę układać najlepiej w przeźroczystym naczyniu, żeby ładnie było widać warstwy. Kolejność warstw od najniższej: starte białka jaj, starty ser żółty, 1/2 porcji majonezu, tuńczyk, cebula, 1/2 porcji majonezu, starte masło, pokruszone żółtka jaj, szczypiorek.
BTW całości: 1950 g, 5998 kcal,
B 228 g, W 23 g, T 554 g.
W 100g: 308 kcal, B 12 g, W 1,2 g, T 28 g.
Więcej – w kwietniowym numerze miesięcznika „Optymalni”
ŻRÓDŁO: http://olalalchf.pl/