Jajecznica ze szczypiorkiem
Doskonałe danie na śniadanie, bo smakowite i przyrządza się je w parę minut. Mnie wystarcza z jednego jajka i trzech żółtek, ale osoby wyższe będą potrzebować tych żółtek więcej.
Ile? Same ustalą, jak ja ustaliłam 🙂
- 50 g (1 szt.) jajka
- 50 g (3 szt.) żółtek
- 15 g szczypiorku
- 1 łyżki wody
- po szczypcie soli i pieprzu
- 40 g masła
Szczypiorek pokroiłam drobniutko. Jajko, żółtka, tenże szczypiorek, sól, pieprz i wodę wymieszałam w miseczce, i na małym ogniu usmażyłam – mieszając – na patelni.
Całość zawiera:
- Białko 14,70 g
- Tłuszcz 54,09 g
- Węglowodany 1,71 g
Stosunek B : T : W – 1 : 3,6 : 0,1