Rozgrzewająca zupa cygańska
Rozgrzewająca zupa cygańska z mięsem mielonym (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy)
Zupa cygańska z przepisu mojej mamy, który nieco zmodyfikowałam m.in. pomijając fasolę oraz kukurydzę i tak powstało tanie, proste, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny obiad w tak zimne dni jakie teraz panują. Stanowi naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie na bazie rosołu, prostych warzyw oraz mielonego mięsa, które w połączeniu
z pędami bambusa nadają mu niepowtarzalnego smaku. Zupa cygańska najlepiej smakuje, kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku.
l 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
l 1000 ml tłustego domowego rosołu
l 150 g cebuli
l 100 g papryki czerwonej
l 100 g papryki zielonej
l 200 g pędów bambusa
l 20 g papryczki chili lub odrobina chili mielonego
l 250 ml przecieru pomidorowego
l 3 ząbki czosnku
l papryka słodka mielona
l papryka ostra mielona
l majeranek
l bazylia suszona
l sól himalajska
l pieprz czarny mielony
l 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)
l olej MCT – opcjonalnie na talerz, żeby dobić makro
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i poszatkować drobno. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, paprykę, chili i czosnek do momentu zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone i lekko je podsmażyć, tak aby nie było surowe. Całość zalać gorącym rosołem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Pędy bambusa odsączyć na sitku z zalewy. Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz odsączone pędy. Całość gotować przez 5-10 minut na malutkim ogniu, przyprawiając do smaku wszystkimi przyprawami tzn. solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i bazylią. Najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym podgrzaniu, gdy zupa przegryzie się. U mnie obowiązkowo na talerz olej MCT dla podbicia tłuszczu.
BTW bez przypraw:
2378 g, 2852 kcal, B – 143 g, T – 250 g, W – 53 g.
W 100 gramach: 123 kcal, B – 6 g, T – 10,5 g, W – 2 g.
ŻRÓdło: http://olalalchf.pl/