Oddaj krew – podziel się życiem!
Krew jest bezcennym lekiem, którego nie da się zastąpić produktem wytworzonym syntetycznie. Krew przetaczana jest podczas transfuzji lub podawana w postaci przetworzonych preparatów pozwala ratować życie i zdrowie. Stacje krwiodawstwa apelują cały czas o oddawanie ratującego życie płynu.
Idąc oddać krew, jednocześnie wykonując swój moralny obowiązek musisz pamiętać o:
- Przeciętny dorosły człowiek ma około 5-6 litrów krwi. Jednorazowo pobiera się 450 ml krwi.
- Osoby chętne oddać krew powinny posiadać dowód osobisty lub ważną legitymację ubezpieczeniową.
- Na dwie godziny przed oddaniem krwi należy zjeść lekki, możliwie niskotłuszczowy posiłek. Przed donacją należy wypić też co najmniej pół litra wody, najlepiej niegazowanej. Pamiętać należy, że na 48 godzin przed donacją nie wolno spożywać nadmiernie alkoholu.
- Nie należy oddawać krwi na czczo, a jeśli już tak jest należy poinformować o tym lekarza.
Kto może oddać krew?
Jeśli:
- masz 18-65 lat i posiadasz dowód osobisty lub inny dokument ze zdjęciem,
- ważysz powyżej 50 kg,
- nie chorowałeś na żółtaczkę,
- czujesz się zdrowy,
- zapoznasz się z „Informacją o chorobach zakaźnych dla krwiodawców” i wypełnisz kwestionariusz dla krwiodawców,
- w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miałeś wykonanego zabiegu operacyjnego, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała.
Dawcami krwi nie mogą być kobiety: w ciąży i w trakcie karmienia piersią, po porodzie lub zakończeniu ciąży w czasie 6 miesięcy oraz w okresie menstruacji i do trzech dni po jej zakończeniu.
Twój organizm odtworzy bardzo szybko białka osocza i komórki krwi. 450 ml krwi stanowi jedynie 8-9% ogólnej objętości krwi krążącej dorosłego człowieka. W Polsce rocznie oddaje krew lub osocze ok. 500 000 osób. Wiele z nich wielokrotnie ratuje zdrowie i życie innym!
Nie ma schorzeń wynikających z wielokrotnego oddawania krwi ani „przyzwyczajenia” organizmu. Prawie wszystkie osoby oddające krew lub osocze czują się prawidłowo w trakcie i po pobraniu. Do rzadkości należy przejściowy krwiak (siniec) w miejscu ukłucia, chwilowe drobne dolegliwości żołądkowe lub zasłabnięcia (u ok. 2-3% dawców pierwszorazowych i 1-2% dawców wielokrotnych) eliminowane całkowicie przez krótki odpoczynek i/lub wypicie płynu. Występują one zwykle u osób nadwrażliwych, przemęczonych, po wypiciu alkoholu poprzedniego dnia lub będących na czczo.
Wyszkolony personel przy każdej niedyspozycji udzieli fachowej i skutecznej pomocy.
Po oddaniu krwi lub jej składników możesz otrzymać bezpłatnie wyniki badań, które zostały wykonane w RCKiK: hemoglobina/pełna morfologia; grupa krwi z układu ABO i Rh; antygen HBs; przeciwciała: anty-HCV i anty-HIV; test kiłowy.
Jak jeść przed i po oddaniu krwi?
Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Jedz tak, aby CODZIENNIE spełniać zapotrzebowanie swojego organizmu na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Stale i optymalnie odżywiony organizm będzie miał więcej siły na prawidłowe procesy odbudowy, zachodzące dzięki temu w czasie możliwie najszybszym.
Jako optymalni nie musimy unikać zjadania żółtek czy podrobów, które są najlepszym źródłem białka, które z kolei jest potrzebne do prawidłowej regeneracji zasobów krwi. Sam oddaję krew od 2004 roku i nie miałem nigdy problemów związanych z oddawaniem regularnie krwi. Poziom hemoglobiny, który jest zawsze mierzony przed oddaniem krwi, mam w granicach 16-17,8 mg/l. Nie stosuję dodatkowej suplementacji żelazem.
Jestem optymalnym i jestem honorowym dawcą krwi – dlatego też zachęcam innych żywiących się optymalnie do regularnego oddawania krwi.
Piotr Budnik
Gastro Coach
Trener Personalny
www.optyfit.pl