Piernik z powidłami i kremem kokosowym

(keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka.

80 g rozpuszczonego oleju kokosowego

 120 g (ok pół szklanki) mleka kokosowego (lub 1,5 łyżki miąższu kokosowego + pół szklanki wody)

  70 g mąki kokosowej

  8 jajek

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka cynamonu

 1 łyżeczki sproszkowanej wanilii

 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru

 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu

  1/3 łyżeczki zmielonych goździków

  1/2 łyżeczki soli himalajskiej

  1/3 łyżeczki zmielonego anyżu

   opcjonalnie 30-40 g ksylitolu

Składniki na krem kokosowy:

200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru

230 g (1 szklanka) mleka kokosowego

1 łyżeczka żelatyny

3 łyżki zimnej wody

Polewa czekoladowa:

60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)

15 g oleju kokosowego

10 g kakao 100%

Dodatki: orzechy, migdały itp.

Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol. Połączyć składniki z obydwu misek a następnie masę wlać do formy ( u mnie mała keksówka). Piec w temperaturze 170°C przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować krem kokosowy. Żelatynę wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do stężenia. W garnku na malutkim ogniu gotować przez 10 minut mleko i wiórki koksowe. Garnek odstawić na bok. Do masy dodać stężałą żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym. Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81%, oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę z pominięciem czekolady. Ciasto oblać polewą i udekorować orzechami oraz migdałami.

BTW całości z polewą bez dodatków, słodzików i ksylitolu, które tylko zmieniają wagę bo nie są cukrami a poliolami więc nie wliczamy ich do cukrów:

1383 g, 4292 kcal, B – 103 g, T – 374 g, W – 87 g. 

W 100 gramach: 310 kcal, B – 7,5 g, T – 27 g, W – 6 g

Przepis pochodzi ze strony http://olalalchf.pl/