Piernik z powidłami i kremem kokosowym
(keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
Żadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i nieskomplikowany piernik, który jest pyszny, wilgotny i aromatyczny. Przełożony powidłami śliwkowymi i kremem kokosowym, oblany gorzką czekoladą w towarzystwie orzechów i migdałów. Po prostu bajka.
80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
120 g (ok pół szklanki) mleka kokosowego (lub 1,5 łyżki miąższu kokosowego + pół szklanki wody)
70 g mąki kokosowej
8 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczki sproszkowanej wanilii
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/3 łyżeczki zmielonego anyżu
opcjonalnie 30-40 g ksylitolu
Składniki na krem kokosowy:
200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru
230 g (1 szklanka) mleka kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
Polewa czekoladowa:
60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)
15 g oleju kokosowego
10 g kakao 100%
Dodatki: orzechy, migdały itp.
Przygotowując ciasto w jednej misce zmiksować wszystkie mokre składniki: olej kokosowy, mleko kokosowe i jajka. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy, sól i opcjonalnie słodzik np. ksylitol. Połączyć składniki z obydwu misek a następnie masę wlać do formy ( u mnie mała keksówka). Piec w temperaturze 170°C przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować krem kokosowy. Żelatynę wymieszać dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody i zostawić do stężenia. W garnku na malutkim ogniu gotować przez 10 minut mleko i wiórki koksowe. Garnek odstawić na bok. Do masy dodać stężałą żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym. Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81%, oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę z pominięciem czekolady. Ciasto oblać polewą i udekorować orzechami oraz migdałami.
BTW całości z polewą bez dodatków, słodzików i ksylitolu, które tylko zmieniają wagę bo nie są cukrami a poliolami więc nie wliczamy ich do cukrów:
1383 g, 4292 kcal, B – 103 g, T – 374 g, W – 87 g.
W 100 gramach: 310 kcal, B – 7,5 g, T – 27 g, W – 6 g
Przepis pochodzi ze strony http://olalalchf.pl/