Aspekty epidemiologiczne i kliniczne diety niskowęglowodanowej „optymalnej”
Katedra i Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Aspekty epidemiologiczne i kliniczne diety niskowęglowodanowej „optymalnej”
dr n. farm. Izabela Bolesławska
Rok 2005 – badania pilotażowe
Od roku 2006 – ocena sposobu żywienia i ocena stanu odżywienia: badania ankietowe, badania antropometryczne, badania biochemiczne
Z „Podsumowań końcowych”
„Przeprowadzone w latach 2007 – 2011 badania dotyczące aspektów klinicznych i epidemiologicznych diety niskowęglowodanowej „optymalnej”, pozwoliły udzielić odpowiedzi na szereg pytań związanych z jej wpływem na organizm człowieka”.
Jedna z publikacji:
Profil lipidowy, stężenia aldehydu dimalonowego oraz białka ostrej fazy w grupie osób stosujących „optymalny” model żywienia
Ocena profilu lipidowego, czynników stresu oksydacyjnego oraz stężenia białka ostrej fazy (C-reaktive protein CRP) w grupie osób stosujących dietę „optymalną”.
Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 49 kobiet i 50 mężczyzn mieszkańców Wielkopolski w wieku 25-65 lat stosujących dietę „optymalną”. Oznaczono stężenia: cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, triacylogliceroli, aldehydu dimalonowego oraz białka ostrej fazy. Obliczono stężenie LDL cholesterolu
Wyniki.
Stwierdzono, że w badanej grupie kobiet i mężczyzn średnie stężenia cholesterolu całkowitego (kobiety 292±75,4 mg/dl, mężczyźni 280±72,7 mg/dl) i LDL cholesterolu (kobiety 185±67,1 mg/dl, mężczyźni 184±18,3 mg/dl) były zbyt wysokie, jednocześnie stężenie HDL cholesterolu (kobiety 87,1±27,1 mg/dl, mężczyźni 80,7±25,8 mg/dl) oraz triacylogliceroli (kobiety 89,1±43,2 mg/dl, mężczyźni 105±50,5 mg/dl) zawierały się w zakresie wartości prawidłowych. Stężenie aldehydu dimalonowego w badanej grupie kobiet kształtowało się na poziomie niższym niż w grupie kontrolnej i wynosiło 1,43±0,68 μmol/l vs. 1,79±1,18 μmol/l. W badanej grupie mężczyzn wartości tego parametru również były niższe niż w grupie kontrolnej (1,80±1,23 μmol/l vs. 2,60±2,25 μmol/l). W badanej grupie kobiet średnie wartości CRP kształtowały się na poziomie 1,82±1,36 mg/l, mężczyzn 2,24±1,79 mg/l zawierały się zatem w przedziale nie wskazującym na wysokie ryzyko rozwoju wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski, Marek Chuchracki, Adam Szczepanik – Problemy Higieny i Epidemiologii