WARTO PRZECZYTAĆ – Wiśnia z Barbados
Acerola to inaczej wiśnia z Barbados, łonozlita lub czasem używane spolszczenie – malpigia. Poprawna nazwa botaniczna brzmi Malpighia glabra L. Należy do rodziny malpigiowatych – Malpighiaceae.[1] Acerola ma postać drzewka lub krzewu do 5 m wysokości. Jej liście są osadzone naprzeciwlegle, krótkoogonkowe, owalne lub eliptycznolancetowate 2,5-7,5 cm dł., zwężone u podstawy, ostro zakończone, całobrzegie, ciemnozielone, błyszczące: kwiaty w skąpokwiatowych gronach, umieszczone zwykle w kątach liści; kielich 5-działkowy pokryty gruczołkami: korona białoróżowa lub czerwona, złożona z 5 płatków brzegiem orzęsionych: pręcików 10; słupek 1. Owocem jest owalny lub spłaszczony, mający 1-3 cm średnicy pestkowiec barwy czerwonej lub szkarłatnej, z czerwonym, cierpkim kwaskowatym miąższem.[2] Pochodzi z Wysp Karaibskich, ale rośnie również w Ameryce Środkowej i rejonie Amazonii[3]. Owoce aceroli mają sporo witaminy C – 1-4,5%. Bogate są również w witaminę A – karoten (4300-12500 jednostek międzynarodowych wit. A/100 g), witaminę B1, PP, B2. Spośród soli mineralnych należy wymienić żelazo ułatwiające przyswajanie witaminy C, wapń, fosfor. Cennym składnikiem jest także kwas jabłkowy (L-malic acid). Kora aceroli zawiera znaczne ilości tanin (20-25%).[1]
Wiśnie z Barbados były popularne wśród mieszkańców Karaibów, ale międzynarodowym zainteresowaniem cieszą się od opublikowania pierwszego raportu dotyczącego zawartego w nich bardzo wysokiego poziomy witaminy C w roku 1946. Ponadto na uwagę zasługuje również zawartość związków przeciwutleniających.
(…)
Opracowała:
Angelika Ulatowska
www.bioprzystan.pl
Więcej – w styczniowym numerze miesięcznika „Optymalni”