WARTO PRZECZYTAĆ – Książka warta polecenia

„Żywienie niskowęglowodanowe i suplementacja w ciąży”. Książka dr.n.med. Tomasza Dangela jest poradnikiem żywieniowym i monografią naukową w jednej książce. Warto mieć ją w swej biblioteczce!

Jeśli ktoś pyta – dlaczego? – już odpowiadam. To pierwsze profesjonalne opracowanie żywienia niskowęglowodanowego w ciąży. I to napisane przez znawcę tematu. Oto, co Autor pisze o sobie: „Mimo, że wykonuję zawód lekarza, jestem coraz bardziej rozczarowany współczesną medycyną – jej nieskutecznością w zapewnieniu zdrowia. Będąc w wieku 49 lat – trzynaście lat temu – postanowiłem zadbać o własne zdrowie. Radykalnie zmieniłem sposób żywienia. Postanowiłem się uczyć, zdobywać wiedzę, która dotychczas była dla mnie zupełnie nieznana. Następnie zacząłem projektować diety dla pacjentów Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci, w którym pracuję. W wieku 55 lat zacząłem regularnie uprawiać sport (pływanie i triathlon), ponieważ chciałem sprawdzić, czy mój system żywienia zapewnia zdrowie. Przekonać się, jak będę znosił intensywny trening. Przy okazji poznałem innych lekarzy startujących w zawodach. Zauważyłem, że niektórzy z nich mają przewlekłe choroby, a moja droga – przez żywienie do zdrowia i sportu – nie jest typowa. Dzisiaj, po kolejnych 7 latach, mogę powiedzieć, że żywienie niskowęglowodanowe z całą pewnością pomaga zachować zdrowie, a umiarkowana ketoza nie jest szkodliwa. Wręcz odwrotnie, raczej pomaga w pracy umysłowej. Nie muszę dodawać, że napisanie tej książki było trudniejsze od ukończenia triathlonu. Bardzo się cieszę, że się udało”. W przedmowie do książki prof. Joanna Szymkiewicz-Dangel napisała: „Gdyby mój mąż nie zaczął krytycznie patrzeć na obowiązujące schematy dietetyczne, ta książka by nie powstała. Prowadząc dość długie rozmowy z ciężarnymi kobietami, uważam że zmiana sposobu żywienia może pomóc wielu przyszłym mamom i ich dzieciom. (…) Mam nadzieję, że ta książka będzie przydatna dla przyszłych mam, które chciałyby pogłębić swoją wiedzę dotyczącą przygotowania do ciąży. Polecam ją również tym wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś więcej na temat nadal kwestionowanego, a tak skutecznego, żywienia niskowęglowodanowego oraz stosowania suplementów”.

(…)

„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” – myśl Linusa Carla Paulinga, dwukrotnego laureata Nagrody Nobla, jest w książce dr. Dangela mottem rozdziału XIII – „Jadłospis”, gdzie podane są trzy przykłady projektowania i analizy jadłospisu. Wystarczy zastosować zawarte tam wskazówki, by stać się „lekarzem” medycyny jutra – jutra, które staje się dla nas dziś – i by zawalczyć zawartością swego talerza o zdrowie swoje i swojego dziecka. Warto spróbować i na tę drogę zabrać pasjonującą lekturę „Żywienia nieskowęglowodanowego i suplementacji w ciąży” dr. Tomasza Dangela.

Wybrała i opracowała:

Ewa Borycka-Wypukoł

 więcej – w numerze listopadowym miesięcznika "Optymalni"

 

Książkę można zamówić wyłącznie u Autora – http://tomaszdangel.pl/