Zapiekane klopsiki z wątróbki

  • ziemniaki (150 g)
  • wątróbka wieprzowa (400 g)
  • 2 jajka
  • 2 cebule (100 g)
  • smalec (100 g)
  • bułka tarta (50 g)
  • kapusta kiszona (600 g)
  • wywar rosołowy (150 g)
  • sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku

Cebulę i czosnek pokroić i podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki oraz wątróbkę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Do masy dodajemy 2 jajka całe, majeranek, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. W zwilżonych rękach formujemy klopsiki, które z kolei panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na metalowej, posmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy je w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 30-40 minut. Kapustę dusimy na pozostałym smalcu i wlewamy do niej wywar bulionowy. Kapustę dusimy również około 30 minut, doprawiamy do smaku odrobiną wegety lub kostki rosołowej. Klopsiki układamy na kapuście. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure ze skwarkami i podsmażaną cebulką.

Proporcje BTW w 100 g potrawy

  • Białko 6,8 g
  • Tłuszcz 8,1 g
  • Węglowodany 5,9 g

Stosunek B : T : W – 1 : 1,2 : 0,9

Zapiekane klopsiki z wątróbki

Kulki z mielonego mięsa

Zapiekane klopsiki z wątróbki

Bita śmietana z chałwą