Stewia zamiast buraków cukrowych?
Komisja Europejska pozwoliła na stosowanie w krajach Wspólnoty stewii w artykułach spożywczych oraz napojach zamiast cukru. Stewia jest naturalnym słodzikiem w postaci ekstraktu wytwarzanego z krzewu rosnącego w Południowej Ameryce.
Już teraz producenci żywności i napojów cieszą się z tej decyzji, gdyż to pozwoli im na znaczne oszczędności, gdyż stewia nie posiada kalorii i do tego jest niemal 300 razy słodsza od tradycyjnego cukru, a do tego jest całkowicie naturalna. Przy tym idealnie komponuje się w najnowsze trendy dotyczące zdrowego stylu życia.
źródło: http://www.gospodarz.pl/aktualnosci/ze-swiata/stewia-zamiast-burakow-cukrowych.html
Czy to zdrowsza droga? Być może. Najzdrowsze jest jednak wyzwolenie się z "sugar bluesowych" przyzwyczajeń i przejście na Żywienie Optymalne.