Kulki z mielonego mięsa
– 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
– 4 dag bułki tartej (1/4 szklanki)
– 2 jajka
– 6 dag startego żółtego sera (4 łyżki)
– duży ząbek czosnku
-l sól i pieprz do smaku
Do mielonego mięsa wieprzowego, dodać 1/4 szklanki bułki tartej, 2 jajka, 4 łyżki startego, żółtego, ostrego sera, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, zmiażdżony duży ząbek czosnku, sól i 1/2 łyżeczki pieprzu. Masę mięsną dokładnie wyrobić. W zmaczanych wodą dłoniach formować z mięsa kulki o średnicy około 4 cm. W rondlu rozgrzać kostkę smalcu i na średnim ogniu obrumienić kulki. Zmniejszyć ogień i wszystkie obsmażone kulki włożyć do pozostałego tłuszczu i smażyć pod przykryciem 15-20 minut. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, gdyż kulki mięsne spieką się z wierzchu, a w środku będą surowe.
Skład w 100 g potrawy:
Białko 12,2 g
Tłuszcz 43,6 g
Węglowodany 3,8 g
Stosunek B : T : W 1 : 3,6 : 0,3