Dodano: 2008-08-24

Jan Kwaśniewski, „Żywienie Optymalne” wydanie III, s. 39


ORZECHY

Orzechy, mimo że są produktem pochodzenia roślinnego, mają dużą wartość odżywczą i zalecane są w żywieniu optymalnym. Dorównują wartością produktom pochodzenia zwierzęcego, są skoncentrowanym źródłem dość dobrego białka i wartościowego tłuszczu. Proporcje między białkiem i tłuszczem w orzechach laskowych i włoskich są zbliżone do optymalnych dla człowieka. Nie mogą być one podstawą pożywienia, ale mogą stanowić cenne uzupełnienie różnych potraw i urozmaicać dietę. Oczywiście, są bardzo drogie i właściwie nie bardzo wiadomo, dlaczego ich podaż na rynek jest tak mała, a cena tak wysoka. W polskich warunkach klimatycznych orzech włoski często przemarza, ale leszczyna rośnie doskonale i nie ma dużych wymagań glebowych. Wszystkie te miejsca, gdzie obecnie rosną różne bezużyteczne krzewy i zarośla, można by obsadzać leszczyną. Mamy dobre odmiany leszczyny, przynoszące wysokie plony. Moglibyśmy wytwarzać bardzo dużo orzechów laskowych i mogłyby być one na rynku przez cały, okrągły rok, gdyż łatwo się przechowują, nie tracąc przy tym wartości. A orzechy czy migdały można w ostateczności importować. Przy żywieniu optymalnym większą wartość ma import jednej tony orzechów czy migdałów niż import 1000 ton bananów, pomidorów, papryki, winogron, fig, daktyli czy owoców cytrusowych. W orzechach i migdałach sprowadzamy białko i tłuszcz, które idą nam na zdrowie, w pozostałych wymienionych owocach sprowadzamy głównie wodę i cukier, od którego musimy chorować. Woda z kranu czy ze studni jest tysiące razy tańsza, a cukru produkujemy sami o wiele za dużo i znacznie taniej.
Przy żywieniu optymalnym orzechy traktujemy jako uzupełnienie jadłospisu. Są one bardzo smaczne, wartościowe, poprawiają wartość i smak potraw. W pełni zasługują na szersze wprowadzenie do jadłospisu.
 

Aktualności

  • XVIII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku, wśród optymalnej braci - tym razem 01-04. 08. 2019r.

    Płyniemy pięknym odcinkiem Obry. To jeden z najpopularniejszych szlaków Ziemi Lubuskiej. Rzeka, chociaż nizinna, potrafi zaskoczyć szybkim nurtem, pięknymi zakolami i urwistymi brzegami. To niezwykle ciekawe miejsca pod względem przyrodniczym i urbanistycznym. Wystarczy wymienić Pszczewski Park Krajobrazowy czy Międzyrzecki Rejon Umocnień.

    Dodano: 2019-06-28
    Czytaj więcej >
  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI