Dodano: 2011-08-24

Polecamy Państwu specjały z orzechów. Smaczne, zdrowe i efektowne.
ORZECHOWIEC

Ciasto:
200 g mąki
100 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła 
100 g żółtek (5 szt.)
1 jajko (50 g)
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
2 łyżeczki sody oczyszczonej

„Polewa” orzechowa:
300 g pokrojonych orzechów włoskich
20 g cukru
150 g masła 
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)

Krem:
200 g żółtek (10 szt.)
4 łyżki cukru pudru (60 g)
500 g masła 
2-4 łyżki mocnego naparu z kawy
2 łyżki winiaku

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietance i połączyć z resztą składników (kolejność jak przy cieście kruchym). Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i schłodzić. Jedną część rozwałkować i przenieść do tortownicy (średniej wielkości). W piekarniku nagrzanym do 180 st.C upiec spód na jasnozłoty kolor (trzeba uważać, by ciasto nie zrumieniło się za bardzo). Wszystkie składniki tzw. polewy przesmażyć na patelni. Masło rozpuścić, dodać cukier i miód, a na końcu orzechy. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść ją do tortownicy i wylać na nią sporządzoną polewę. Upiec, sprawdzając patyczkiem, by ciasto było dopieczone, a „polewa” orzechowa nie spiekła się (wtedy bardzo twardnieje, co utrudnia krojenie tortu). Przygotować krem kawowy. W małej ilości wrzątku zaparzyć kawę „po turecku” i wystudzić ją. Żółtka ubijać na parze z cukrem pudrem, a gdy będą już ubite – również wystudzić je. Masło utrzeć. Dodawać do masła naprzemiennie masę jajeczną oraz kawę i winiak. Na placek z orzechami nałożyć lekko schłodzony krem kawowy i przykryć drugim plackiem. Następnie polać rozpuszczoną czekoladą – i... gotowe. Można ozdobić powierzchnię tortu wg uznania, np. rysując na tężejącej polewie czekoladowej poprzeczne linie patyczkiem do szaszłyków itp. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu, ostrym nożem maczanym we wrzątku, bo świeże lubi się kruszyć. Tort jest rewelacyjny w smaku i do tego efektowny oraz bardzo, bardzo pożywny. Polecamy go na specjalne okazje.


W 100g potrawy 
B: 7 g
T: 53,7 g
W: 19,8 g

Proporcja B: T: W
1 : 7,6 : 2,8
----------------------------------------------------

CIASTECZKA KOKOSOWO-ORZECHOWE

200 g jajek (4 szt.)
22 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
20 g mąki krupczatki (2 łyżki)
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
30 g cukru (2 łyżki)
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia

Polewa
50 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 30%


Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Ubić na sztywno pianę z białek i nie przerywając ubijania dodawać kolejno po trochu cukru, żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Blachy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Kłaść łyżeczką niewielkie kupki z przygotowanego ciasta, wstawić do wygrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st. ok. 30 min. Konsumować można bez polewy lub z polewą. Polewa: w garnuszku – na parze - rozgrzać czekoladę, dodać śmietanę i dobrze rozmieszać. W tak wykonanej polewie maczać wierzch ciastek i kłaść na tacy do wyschnięcia. Ciasteczka są bardzo pyszne!


W 100 g ciastek (bez polewy)
B: 9,8 g
T: 30,5 g
W: 16,9 g

B:T:W
1: 3,1: 1,7

W 100 g ciastek (z polewą)
B: 8,1 g
T: 31,2 g
W: 16,9 g

B:T:W
1: 3,8: 2,1
---------------------------------------------------
MAZUREK ORZECHOWY

Składniki:
Ciasto:
- 1,0  kg łuskanych orzechów włoskich
-  0,4  kg masła
-  0,1  kg cukru pudru
-  0,07 kg cukru waniliowego
-  0,08 kg żółtka
Masa:
- 0,6  l śmietany 30%
- 0,08 kg cukru
- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
- 0,07 kg cukru waniliowego
- 0,1 kg masła
Wykończenie:
- polewa czekoladowa  - 0,5 kg, 
- wiórki kokosowe, orzechy arachidowe lub inne

Wykonanie:
Ciasto - miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią. Orzechy zemleć i dodać do masy, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Masa - cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić. Dolać śmietanę i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy. Wymieszać i ostudzić. Podkład – ciasto - rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na  natłuszczonej blasze i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wykończenie: na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać równomiernie rozpuszczoną czekoladą i ozdobić wg uznania wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi itp. 
Przechowywać w warunkach chłodniczych. Gotowej potrawy - 3,20 kg - 2 domowe blachy do pieczenia

100g zawiera:
B - 8,8 g
T - 59,5 g
W - 19,9 g

B : T : W 
1 : 6,7 : 2,3 
 

Aktualności

  • WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Wszystkim członkom i sympatykom naszego Stowarzyszenia życzymy, by te Święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha i spokój, ciepło i nadzieję.

    Zarząd Główny OSO

    Dodano: 2019-04-18
    Czytaj więcej >
  • Nowe władze OSO

    W dniu 9 marca 2019 r. w Jaworznie, w audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej odbyło się Walne Zebranie Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych im. Adama Jany. Nad poprawnością przebiegu Walnego Zebrania czuwał mecenas Tomasz Uchroński. Głównym punktem porządku obrad był wybór członków Zarządu Głównego OSO oraz wybór członków Komisji Rewizyjnej OSO. I tak wybrano nowe władze OSO w składzie:

    Zarząd Główny

    Prezes:   Ewa Borycka-Wypukoł

    V-ce Prezes: Ewa Łukaszek Gwóźdź

    V-ce Prezes: Bogdan Tkocz

    Skarbnik: Janina Kluczyńska

    Sekretarz: Teresa Szczepanek

    Członkowie: Alina Szekiel

                            Krystian Brząkalik

                        Emilian Glinkowski

                        Dominik Korzanowski

     

    Komisja Rewizyjna:

    Przewodniczący: Tadeusz Suchowiecki

    V-ce Przewodnicząca: Teresa Skoczewska

    Członkowie: Marzena Zielińska

                         Wojciech Kuder

                         Kazimierz Pipia

     

     

    Dodano: 2019-03-20
    Czytaj więcej >
  • BIURO OSO - TELEFONY

    Przypominamy, że kontakt telefoniczny z nami (w sprawie zamówień, pytań, wniosków) jest możliwy pod następującymi numerami telefonów, które w ramach wolontariackiej współpracy odbiera pani Alina Szekiel z Arkadii w Katowicach:

    Numer stacjonarny: 32 616 51 82, komórkowy: 698 185 291 w godzinach:

    poniedziałek: 12.00 – 17.00

    wtorek-piątek: 9.00 – 14.00

    Bardzo prosimy o dostosowanie się do tych godzin. Pamiętajmy, że każdy powinien żyć tak, by mieć czas i na pracę, i na odpoczynek. Chcąc szacunku dla siebie – okazujmy go też innym!

    Zamówienia można składać też przez pocztę e-mail biuro@optymalni.org.pl

    Przypominamy, iż wysyłka zamówień odbywać się będzie teraz RAZ W TYGODNIU – W ŚRODY, a nie jak w ub.latach dwa razy w tygodniu, dlatego też prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • Walne Zebranie Członków

    OGŁOSZENIE

    Zarząd Główny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Optymalnych  na podstawie uchwały ZG z dn.06.10.2018r. serdecznie zaprasza członków Stowarzyszenia na Walne Zebranie Członków, które odbędzie się dnia 09.03.2019 r. (sobota) w Audytorium Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie, Rynek Główny 17.
    Zebranie zwołane jest na godz. 11.00 w pierwszym terminie. Drugi termin określa się na godz. 11.30.

    ***
    Zgodnie z uchwałą ZG z dn.06.10.2018r. w zebraniu mogą wziąć udział tylko członkowie OSO, którzy opłacili składki członkowskie na dzień 31.12.2018r.

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • Zapraszamy na pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    TEGO JESZCZE NIE BYŁO!

    Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych z wielką przyjemnością zaprasza Państwa na:

    Pożegnanie karnawału – optymalne, że HEJ!

    Ustroń -  02-03.03.2019 r.

    Program:

    Sobota

    10.00 – zakwaterowanie w Pensjonacie „Źródełko”

    10.30 – wykład przy kawie i cieście optymalnym:
    - Ciekawostka: „Czy Platforma Schumanna 3D wspomaga leczenie?” System, działanie i efekty zdrowotne masażu tego typu omówi naturoterapeuta Edward Sikora.
    - Komentarz nt. wykładu – możliwość zadawania pytań - mgr fizjoterapii Jacek Kruszyński

    13.00 – obiad

    15.00 – wyjazd na konny kulig do Wisły

    Dodano: 2019-02-04
    Czytaj więcej >
  • To już… 20 lat! Program jubileuszowej konferencji w Ciechocinku

    Świętujmy razem Jubileusz naszego Stowarzyszenia!

    8 września 2018 – Ciechocinek           Miejsce: Kino „Zdrój”, Ciechocinek, ul. Żelazna 5

    Godzina: 10.30 – 16.30

    Program:

    10.30 – 13.00 – Wystąpienia prelegentów
    - Bogdan Tkocz, prezes ZG OSO
    - Teresa Szczepanek – starszy doradca ŻO, prezes Oddziału OSO w Ustroniu, sekretarz ZG OSO

    Uroczyste wręczenie dyplomów doradcom żywieniowym, którzy w ostatnim czasie zdali pomyślnie egzamin

    W ramach prowadzonych od 2006 r. przez Katedrę i Zakład Bromatologii UM w Poznaniu badań nad wpływem ŻO na stan odżywienia i zdrowia osób stosujących ten sposób żywienia
    - prof. dr hab. Juliusz Przysławski i dr n. farm. Izabela Bolesławska
    zaprezentują wyniki ostatnich badań. Będzie to prezentacja nt. „Sposób żywienia a osoczowe stężenie aktywnych metabolitów wit. D” .
     

    Dodano: 2018-08-10
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI