Dodano: 2011-08-24

Polecamy Państwu specjały z orzechów. Smaczne, zdrowe i efektowne.
ORZECHOWIEC

Ciasto:
200 g mąki
100 g mielonych orzechów włoskich
200 g masła 
100 g żółtek (5 szt.)
1 jajko (50 g)
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)
1 łyżka słodkiej śmietany 30%
2 łyżeczki sody oczyszczonej

„Polewa” orzechowa:
300 g pokrojonych orzechów włoskich
20 g cukru
150 g masła 
2 łyżki naturalnego miodu (30 g)

Krem:
200 g żółtek (10 szt.)
4 łyżki cukru pudru (60 g)
500 g masła 
2-4 łyżki mocnego naparu z kawy
2 łyżki winiaku

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Sodę oczyszczoną rozpuścić w śmietance i połączyć z resztą składników (kolejność jak przy cieście kruchym). Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i schłodzić. Jedną część rozwałkować i przenieść do tortownicy (średniej wielkości). W piekarniku nagrzanym do 180 st.C upiec spód na jasnozłoty kolor (trzeba uważać, by ciasto nie zrumieniło się za bardzo). Wszystkie składniki tzw. polewy przesmażyć na patelni. Masło rozpuścić, dodać cukier i miód, a na końcu orzechy. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść ją do tortownicy i wylać na nią sporządzoną polewę. Upiec, sprawdzając patyczkiem, by ciasto było dopieczone, a „polewa” orzechowa nie spiekła się (wtedy bardzo twardnieje, co utrudnia krojenie tortu). Przygotować krem kawowy. W małej ilości wrzątku zaparzyć kawę „po turecku” i wystudzić ją. Żółtka ubijać na parze z cukrem pudrem, a gdy będą już ubite – również wystudzić je. Masło utrzeć. Dodawać do masła naprzemiennie masę jajeczną oraz kawę i winiak. Na placek z orzechami nałożyć lekko schłodzony krem kawowy i przykryć drugim plackiem. Następnie polać rozpuszczoną czekoladą – i... gotowe. Można ozdobić powierzchnię tortu wg uznania, np. rysując na tężejącej polewie czekoladowej poprzeczne linie patyczkiem do szaszłyków itp. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić następnego dnia po upieczeniu, ostrym nożem maczanym we wrzątku, bo świeże lubi się kruszyć. Tort jest rewelacyjny w smaku i do tego efektowny oraz bardzo, bardzo pożywny. Polecamy go na specjalne okazje.


W 100g potrawy 
B: 7 g
T: 53,7 g
W: 19,8 g

Proporcja B: T: W
1 : 7,6 : 2,8
----------------------------------------------------

CIASTECZKA KOKOSOWO-ORZECHOWE

200 g jajek (4 szt.)
22 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
20 g mąki krupczatki (2 łyżki)
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
30 g cukru (2 łyżki)
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia

Polewa
50 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 30%


Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Ubić na sztywno pianę z białek i nie przerywając ubijania dodawać kolejno po trochu cukru, żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Blachy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Kłaść łyżeczką niewielkie kupki z przygotowanego ciasta, wstawić do wygrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st. ok. 30 min. Konsumować można bez polewy lub z polewą. Polewa: w garnuszku – na parze - rozgrzać czekoladę, dodać śmietanę i dobrze rozmieszać. W tak wykonanej polewie maczać wierzch ciastek i kłaść na tacy do wyschnięcia. Ciasteczka są bardzo pyszne!


W 100 g ciastek (bez polewy)
B: 9,8 g
T: 30,5 g
W: 16,9 g

B:T:W
1: 3,1: 1,7

W 100 g ciastek (z polewą)
B: 8,1 g
T: 31,2 g
W: 16,9 g

B:T:W
1: 3,8: 2,1
---------------------------------------------------
MAZUREK ORZECHOWY

Składniki:
Ciasto:
- 1,0  kg łuskanych orzechów włoskich
-  0,4  kg masła
-  0,1  kg cukru pudru
-  0,07 kg cukru waniliowego
-  0,08 kg żółtka
Masa:
- 0,6  l śmietany 30%
- 0,08 kg cukru
- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
- 0,07 kg cukru waniliowego
- 0,1 kg masła
Wykończenie:
- polewa czekoladowa  - 0,5 kg, 
- wiórki kokosowe, orzechy arachidowe lub inne

Wykonanie:
Ciasto - miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią. Orzechy zemleć i dodać do masy, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Masa - cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić. Dolać śmietanę i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy. Wymieszać i ostudzić. Podkład – ciasto - rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na  natłuszczonej blasze i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wykończenie: na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać równomiernie rozpuszczoną czekoladą i ozdobić wg uznania wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi itp. 
Przechowywać w warunkach chłodniczych. Gotowej potrawy - 3,20 kg - 2 domowe blachy do pieczenia

100g zawiera:
B - 8,8 g
T - 59,5 g
W - 19,9 g

B : T : W 
1 : 6,7 : 2,3 
 

Aktualności

  • Spotkajmy się w Ciechocinku - 14 września!

    Drodzy Optymalni Przyjaciele!

    Zbliża się wrzesień i jak co roku zapraszamy na spotkanie do Ciechocinka. To już 5 takie spotkanie, dlatego chcielibyśmy, by było wyjątkowe. Zapraszamy do udziału w nim wszystkich Optymalnych zakochanych w Ciechocinku i spragnionych wymiany doświadczeń z innymi Optymalnymi. Jak ważne i miłe to chwile potwierdzi to każdy, kto choć raz był uczestnikiem takiego spotkania.

    Uwaga! Będzie to JEDYNE spotkanie Optymalnych w Ciechocinku w tym roku!

    Dodano: 2019-07-26
    Czytaj więcej >
  • XVIII SPŁYW KAJAKOWY OPTYMALNYCH

    Jak zawsze zapraszamy wszystkich optymalnych, ich rodziny i przyjaciół z kraju oraz reszty świata do aktywnego spędzenia kilku wakacyjnych dni na kajaku, przy ognisku, wśród optymalnej braci - tym razem 01-04. 08. 2019r.

    Płyniemy pięknym odcinkiem Obry. To jeden z najpopularniejszych szlaków Ziemi Lubuskiej. Rzeka, chociaż nizinna, potrafi zaskoczyć szybkim nurtem, pięknymi zakolami i urwistymi brzegami. To niezwykle ciekawe miejsca pod względem przyrodniczym i urbanistycznym. Wystarczy wymienić Pszczewski Park Krajobrazowy czy Międzyrzecki Rejon Umocnień.

    Dodano: 2019-06-28
    Czytaj więcej >
  • Nie dla wszystkich wszystko zdrowe?

    Wśród pacjentów jest pewna grupa, która uskarża się na bóle i dyskomfort w okolicach żołądka i brzucha po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, które są zdrowe, ale nie dla tej właśnie wąskiej grupy pacjentów.

     

    Są osoby, które źle czują się po zjedzeniu np. jajek na twardo czy jajecznicy, surowej cebuli, pomidorów, cebuli czy bardzo popularnego brokuła - szczególnie wśród osób chorych na cukrzycę.

    Wiemy, że nawet produkty, które uchodzą w naszym menu za stały element zdrowej diety, w niektórych przypadkach i przy różnej częstotliwości spożywania mogą okazać się szkodliwe dla żołądka, a w najlżejszym przypadku powodować zgagę lub niestrawność, a nawet skurcze jelit.

    Dodano: 2019-06-07
    Czytaj więcej >
  • Zmarł Twórca ŻO

    Mędrzec będzie żył tyle, ile żyć powinien, a nie tyle, ile żyć może.
    Seneka Starszy

    Dla tych, którzy zostają, zawsze jest za wcześnie...
    Tomasz Kwaśniewski, syn Twórcy Żywienia Optymalnego poinformował dziś na forum dr-kwasniewski.pl, iż  16 maja 2019r. zmarł we śnie Jan Kwaśniewski. Uroczystość pogrzebowa odbyła się 21 maja 2019r. i zgodnie z życzeniem zmarłego miała charakter rodzinny.
    Składam w imieniu redakcji miesięcznika „Optymalni” oraz Zarządu Głównego OSO serdeczne wyrazy współczucia najbliższej Rodzinie Doktora.

    Dodano: 2019-05-21
    Czytaj więcej >
  • Dr Gwóźdź w NTV

    11 marca br. nasza optymalna pani doktor – a od 9.03 po wyborach na WZC także wiceprezes OSO – lek. Ewa Łukaszek-Gwóźdź udzieliła wywiadu red. Januszowi Zagórskiemu w niezależnej telewizji NTV. Opublikowany 26 marca ma ponad 3 tys. wyświetleń na YouTube. Zachęcamy do udostępniania, bo warto! (red.)
    https://www.youtube.com/watch?v=-mIItVJsKs0

    Dodano: 2019-05-17
    Czytaj więcej >
  • Puzzle - moje ulubione

    Składając życzenia, życzymy sobie i bliskim, by nam się dobrze wiodło, bądź też dobrze w życiu układało. A kiedy dobrze się układa? Kiedy wszystko jest na swoim miejscu.

    Lubię to uczucie.  Z rozsypanego stosu elementów  ułożyłam całość. Puzzle jako forma rozrywki polegająca na składaniu dużego obrazka z małych fragmentów o charakterystycznych kształtach sięga XVIII w. Przez lata puzzle stały się znakomitym sposobem nie tylko na pogłębianie wiedzy poprzez zabawę, ale też na ćwiczenie umiejętności społecznych. Układanie puzzli razem z przyjaciółmi pogłębia więzi, uczy współpracy. I daje poczucie zadaniowości - układanką można się podzielić, a później złożyć ją w całość.
     

    Dodano: 2019-05-15
    Czytaj więcej >
Zobacz wszystkie aktualności

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI