Dodano: 2012-04-03

Na www.forum.dr-kwasniewski Pan, który poradził sobie z cukrzycą, napisał, że nie przestał lubić chałwy. Kiedyś, zanim zachorował na cukrzycę, zjadał jej nie raz z upodobaniem 1,5 kg w ciągu dnia. Zdrowiu taki pomysł sprzyjać nie mógł... Pomyślałam, że dla amatorów chałwy (też kiedyś lubiłam, ale w wymiarze nie większym niż 10 dag) poeksperymentuję z jej użyciem jako dodatku do bitej śmietany.

500 g śmietanki 30%
5 g cukru
maleńką szczyptę soli
maleńką szczyptę gałki muszkatołowej
25 g chałwy o smaku waniliowym

Chałwę pokroiłam w małą kostkę, ale pewnie można ją rozkruszyć czy wręcz rozetrzeć. Śmietankę ubiłam z cukrem oraz solą i gałką muszkatołową, 
i wymieszałam ją z 3/4 pokrojonej chałwy, a 1/4 posypałam po wierzchu już w salaterce.

Skład w 100 g: 
Białko 2,7 g
Tłuszcz 29,78 g
Węglowodany 6,44 g

Stosunek B : T : W 1 : 11 : 2,4

Akurat na deser do wątróbki z groszkiem konserwowym, ale o tym innym razem :) 
Pozdrawiam Państwa :) 

Teresa Stachurska

więcej – w lutowym numerze miesięcznika „Optymalni”

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI