Dodano: 2011-01-05

- ziemniaki (150 g)
- wątróbka wieprzowa (400 g)
- 2 jajka
- 2 cebule (100 g)
- smalec (100 g)
- bułka tarta (50 g)
- kapusta kiszona (600 g)
- wywar rosołowy (150 g)
- sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku
Cebulę i czosnek pokroić i podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki oraz wątróbkę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Do masy dodajemy 2 jajka całe, majeranek, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. W zwilżonych rękach formujemy klopsiki, które z kolei panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na metalowej, posmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy je w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 30-40 minut. Kapustę dusimy na pozostałym smalcu i wlewamy do niej wywar bulionowy. Kapustę dusimy również około 30 minut, doprawiamy do smaku odrobiną wegety lub kostki rosołowej. Klopsiki układamy na kapuście. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure ze skwarkami i podsmażaną cebulką.
Proporcje BTW w 100 g potrawy
Białko 6,8 g
Tłuszcz 8,1 g
Węglowodany 5,9 g
Stosunek B : T : W 1 : 1,2 : 0,9

1%

DLA ZDROWIA
I LEPSZEJ PRZYSZŁOŚCI