aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Zupa pomidorowa

Koleżanka zapytała mnie o przepis na zupę pomidorową. Też czasem robię i też taką, której porcja stanowi całą obiadokolację. W tym celu można kupić skórki wieprzowe, a można takowe zebrać z odkrajania ich z podgardla (tak jest w tym przykładzie), gdy się robi z niego skwarki - lub ze słoniny, oczywiście przed smażeniem. Skórki miałam zamrożone i teraz ich użyłam.
300 g skórek
500 g przecieru pomidorowego
140 g smalcu
300 g cebuli
200 g śmietany 36%
sól, pieprz, inne przyprawy wg uznania
najpierw ugotowałam skórki, które pokroiłam w nieduże paski i z powrotem włożyłam do wywaru, którego bardzo niewiele zostało w garnku, bo woda się w większości wygotowała. Dodałam przecier pomidorowy (wyrób własny, ale można dać pomidory bez skórki z puszki, albo koncentrat pomidorowy, uzupełniając wówczas wywar wodą) oraz 100 g smalcu i to wszystko gotowałam jeszcze 0,5 godziny. W międzyczasie na pozostałym smalcu usmażyłam na półmiękko pokrojoną w sporą kostkę cebulę i pod koniec gotowania też dodałam do garnka. Następnie - przyprawy. Śmietanę dodawałam bezpośrednio do talerzy.

Skład w 100 g:
Białko 6,15 g
Tłuszcz 20,28 g
Węglowodany 3,24 g
Stosunek B : T : W 1 : 3,3 : 0,5



Zakup miesięcznika Optymalni
top