aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Sos ogórkowo - czosnkowy

Wiosna, więc u mnie w cenie są świeże zapachy na talerzu. Łatwo o taki z użyciem świeżego ogórka. No to dziś na obiad żółtka gotowane na twardo i sos z:
150 g ogórka świeżego
15 g szczypiorku
5 g natki pietruszki
100 g śmietany 36%
ząbka czosnku
soli, pieprzu, octu winnego

Ogórek starłam na tarce z dużymi otworami, przełożyłam do salaterki. Sok, który się zebrał na jej dnie, zlałam. Dołożyłam do ogórka drobno pokrojony szczypiorek, równie drobno pokrojoną natkę pietruszki i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Teraz dodałam śmietanę oraz przyprawy. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki.
Zdarzało mi się podobne sosy zjadać z mielonym kotletem na zimno, także z rybą, a nawet z plackami ziemniaczanymi, tyle że wówczas składniki jak wyżej uzupełniałam twarogiem. Mnie smakowało. PS. Jeśli powyższe danie uzupełnimy o twaróg, najlepiej typu włoskiego, bo zawiera on najwięcej tłuszczu, oraz dodamy śmietany, to będziemy mieli wiosenny twarożek.
Skład w 100 g: Białko 1,41 g Tłuszcz 13,45 g Węglowodany 3,97 g Stosunek B : T : W 1 : 9,53 : 2,81



Zakup miesięcznika Optymalni
top