aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Placki zbójnickie

100 g wędzone podgardle
100 g ser żółty
jajka - 2 sztuki
50 g śmietana 30%
50 g mąka
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:
podgardle pokroić drobno na kawałeczki, podsmażyć
ser żółty zetrzeć na tarce
jajka (2 szt.) roztrzepać trzepaczką lub mikserem, dodać śmietanę, mąkę - połączyć razem
dodać starty ser, podsmażone podgardle (tłuszcz zostawić na patelni) i przyprawy - wymieszać
formować placuszki łyżką (6 sztuk) i smażyć na złoty kolor
posypać zieloną pietruszką Można podawać z jakąkolwiek sałatką lub surówką.

Całość potrawy - 2 porcje. Wartości dla 1 porcji: Białko 26,4 g Tłuszcz 55 g Węglowodany 19 g Stosunek B : T : W 1 : 2 : 0,7

Autorem przepisu jest optymalna Maria Polok z Andrychowa Konsultacja: Teresa Szczepanek - starszy doradca żo



Zakup miesięcznika Optymalni
top