aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Omlet z kwaśnym jabłkiem

Na jeden omlet potrzeba:
100 g kwaśnego jabłka
15 g masła do duszenia jabłka
1 białko (35 g) jajka kurzego
4 żółtka (65 g) - może być więcej oczywiście, jeśli w tej porcji białka jest komuś za mało
40 g masła do smażenia omletu


Bardzo smaczny, o czym zawiadamiam już na wstępie. Kwaśne jabłko (szara reneta, antonówka, boiken) należy obrać, wykroić gniazdo nasienne, podzielić na plasterki i udusić na maśle w rondelku lub na patelni, pod przykryciem. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do niego (po jednym) żółtka, nie przerywając ubijania. Na patelni roztapiamy masło, wykładamy masę omletową i zmniejszamy gaz pod patelnią do minimum. Patelnię przykrywamy. Gdy spód omletu jest gotowy, zsuwamy omlet na duży talerz, by z jego pomocą przewrócić go (omlet) na drugą stronę. Druga strona omletu (nadal mały ogień - omlet pośpiechu nie lubi) również ma uzyskać złoty kolor. Gotowy omlet zsuwamy z patelni na talerz i teraz wykładamy nań duszone jabłko, polewając je masłem, które zostało na patelni po smażeniu omletu. Można jabłko dać na połowę omletu, drugą połową - tę z jabłkiem - przykrywając. Amatorzy cukru mogą go po wierzchu posypać ćwiercią łyżeczki grubego cukru kryształu. Ja tego omletu nie słodzę - prędzej do jabłka dodałabym trochę pieprzu i/lub innych ziół.

Gotowy omlet ważył 210 g w 100 g i zawiera: Białko 15,44 g 7,35 g Tłuszcz 74,5 g 35,48 g Węglowodany 13,32 g 6,34 g Stosunek B : T : W 1 : 4,8 : 0,9



Zakup miesięcznika Optymalni
top