aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Szybkie pierniczki

100 g masy marcepanowej
100 g słodkich migdałów
100 g mąki
150 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu


Zagniatamy wszystkie produkty i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy na placek
o grubości pół centymetra i wycinamy foremkami do pierników lub szklanką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożoną pergaminem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 150-160 stopni. Można dowolnie polukrować lub tylko posypać lekko cukrem pudrem.

Wartość odżywcza wszystkich ciastek
wynosi około:
Białko 36 g
Tłuszcz 125 g
Węglowodany 175 g
Stosunek B : T : W 1 : 3,47 : 4,87

Musimy pamiętać, że wszystkie świąteczne wypieki (pierniki, ciasta drożdżowe, makowce) zawierają sporo węglowodanów. Pamiętajmy więc
o nieprzejadaniu się świątecznymi smakołykami.
Smacznego!

Alina Szekiel
Arkadia II Katowice



Zakup miesięcznika Optymalni
top