aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Szarlotka

Ciasto kruche:
- 200 g masła
- 200 g mąki
- 30 g drożdży
- 200 g żółtek (10 szt.)

Nadzienie:
- 1000 g jabłek (antonówka lub reneta)
- cynamon

Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 20 g cukru waniliowego
- 30 g śmietany 30%

Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Podlać niewielką ilością wody i przesmażyć, mieszając od czasu do czasu. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i drożdże. Na drożdże wlać trochę wody, aby się rozpuściły, a następnie zagnieść ciasto, dodając po kolei żółtka. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę. Zostawić na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170OC i podpiec na jasny kolor. Na powierzchni ciasta rozłożyć równomiernie masę jabłkową i posypać cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy i przykryć nim jabłka. Wierzch ciasta posmarować śmietanką i posypać kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160OC i upiec na złoty kolor.

Skład w 100 g potrawy:
Białko 4,0 g
Tłuszcz 15,9 g
Węglowodany 19,3 g
Stosunek B : T : W 1 : 4 : 4,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top