aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

1 kg boczku świeżego, przerośniętego
1 jajko
2 żółtka
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
50 g ryżu
1 główka kapusty białej
100 g smalcu
natka pietruszki, przyprawy do smaku


Boczek mielimy, dodajemy jajko, żółtka, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek, przyprawy oraz ugotowany na półmiękko ryż. Lekko podgotowane liście białej kapusty nadziewamy farszem, zawijamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy
z sosem pomidorowym ze śmietaną.
Z przepisu wychodzi około 10-12 sztuk gołąbków.

Jedna sztuka zawiera około:
Białko 14,5 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 8 g
Stosunek B : T : W 1 : 1,8 : 0,5

Opracowała Alina Szekiel - dietetyk Arkadii Katowice



Zakup miesięcznika Optymalni
top