aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
ZAPIEKANE KLOPSIKI Z WĄTRÓBKI

ziemniaki (150 g)
wątróbka wieprzowa (400 g)
2 jajka
2 cebule (100 g)
smalec (100 g)
bułka tarta (50 g)
kapusta kiszona (600 g)
wywar rosołowy (150 g)
sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku


Cebulę i czosnek pokroić i podusić na smalcu. Ugotowane ziemniaki oraz wątróbkę wieprzową, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa na jednolitą masę. Do masy dodajemy 2 jajka całe, majeranek, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. W zwilżonych rękach formujemy klopsiki, które z kolei panierujemy w tartej bułce. Klopsiki układamy na metalowej, posmarowanej tłuszczem formie i zapiekamy je w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, około 30-40 minut. Kapustę dusimy na pozostałym smalcu i wlewamy do niej wywar bulionowy. Kapustę dusimy również około 30 minut, doprawiamy do smaku odrobiną wegety lub kostki rosołowej. Klopsiki układamy na kapuście. Jako dodatek proponuję ziemniaki piure ze skwarkami i podsmażaną cebulką.


Proporcje BTW w 100 g potrawy
Białko 6,8 g
Tłuszcz 8,1 g
Węglowodany 5,9 g
Stosunek B : T : W 1 : 1,2 : 0,9



Zakup miesięcznika Optymalni
top