aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Afrykańska potrawka z kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek (60 g) 500 g kurczaka bez kości 2 ząbki czosnku 1 cebula (50 g) 1 duży ziemniak (150 g) 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka zmielonego, czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka soli 2 szklanki wody 100 g naturalnego, niesolonego masła orzechowego (lub orzeszków ziemnych)



Kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na małe kawałki. W dużej patelni z pokrywką rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka, lekko solimy i smażymy na średnim ogniu, by się zrumienił. Mięso odkładamy do miski, a na patelnię wkładamy zmiażdżony czosnek, cebulę pokrojoną w pióra i ziemniaki pokrojone w kostkę, i wszystko smażymy 2-3 minuty - tak, by czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy kminek, zmiażdżoną kolendrę, pieprz czarny i paprykę. Potem dodajemy zrumienionego kurczaka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy masło orzechowe (jeśli nie mamy masła, można dodać orzeszki ziemne zmiksowane w blenderze) i bardzo dokładnie mieszamy - ma powstać gęsty sos - i gotujemy ok. 10 minut. Jeśli trzeba - przyprawiamy do smaku.


Proporcje BTW w 100 g potrawy Białko 14,1 g Tłuszcz 18,0 g Węglowodany 5,2 g
Stosunek B : T : W   1 : 1,3 : 0,4



Zakup miesięcznika Optymalni
top