aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Pikantna jajecznica południowoafrykańska

8 jajek (400 g) 4 pomidory (400 g) 1/2 strączka papryczki chilli 1 cebula (50 g) 1 ząbek czosnku 1 zielona papryka (200 g) po 1 łyżce świeżego tymianku, kolendry i szczypiorku
4 łyżki oliwy z oliwek (60 g) sól, pieprz, mielony kminek - do smaku



Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć posiekaną drobno cebulę - musi się zeszklić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 5 min. Potem dodać pokrojone w kostkę pomidory (z puszki lub świeże - trzeba wtedy zblanszować je i ściągnąć skórkę), pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i zmiażdżony czosnek. Zamieszać i smażyć kolejne 5 min. Dodać roztrzepane jajka i przyprawy i smażyć według uznania. Na koniec dodać posiekaną zieleninę i delikatnie przemieszać.

Proporcje BTW w 100 g potrawy Białko 5,1 g Tłuszcz 9,4 g Węglowodany 2,8 g
Stosunek B : T : W   1 : 1,8 : 0,5



Zakup miesięcznika Optymalni
top