aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Biszkopt czekoladowy

8 żółtek (160 g)
6 białek (180 g)
20 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
10 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady gorzkiej


Żółtka utrzeć na parze do białości z cukrem. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao dokładnie wymieszać i dodać do masy żółtkowej. Wymieszać. Na koniec wlać rozpuszczone i schłodzone pół tabliczki czekolady. Jeszcze raz wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w czekoladową masę. Ciasto wyłożyć na blachę i równo rozsmarować. Piec ok. 20 - 30 min. w temperaturze ok. 180OC. Po wystudzeniu biszkopt można przekroić i przełożyć konfiturą agrestową własnej roboty lub bitą śmietanką z odrobiną żelatyny (trzeba to dodać do proporcji BTW). Wierzch biszkoptu polewamy 1/2 tabliczki rozpuszczonej czekolady i dowolnie dekorujemy.

Proporcje BTW w 100 g potrawy
Białko 11,7 g Tłuszcz 18,1 g Węglowodany 20 g
Stosunek B : T : W 1 : 1,5 : 1,7



Zakup miesięcznika Optymalni
top