aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Łosoś z Alaski

500 g łososia pacyficznego
100 g majonezu
100 g cebuli
50 g tartego parmezanu
100 g pomidora
sól, pieprz i papryka - do smaku

Łososia (filet lub dzwonka) włóż do naczynia do zapiekania i posyp solą. Rozsmaruj majonez na rybie, a na wierzchu ułóż pomidor, pokrojony w cienkie plasterki, drobno posiekaną cebulę, parmezan. Posyp papryką i pieprzem. Piecz 35 minut w temperaturze 180-190 st. C lub aż do momentu, gdy rybę łatwo będzie dało się dzielić widelcem. Uwagi: naczynie do zapiekania można wysmarować masłem; podawać można z frytkami - jako danie obiadowe lub z kawałkami cytryny - jako przystawkę.

Proporcja w 100 g potrawy:
Białko 13,7 Tłuszcz 12,4 Węglowodany 1,5
Stosunek B : T : W 1 : 0,9 : 0,1

Źródło: http://www.freshwater-fishing-canada.com/bakedsalmonrecipes.html



Zakup miesięcznika Optymalni
top