aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
CIASTECZKA KOKOSOWO-ORZECHOWE

Poleca Ewa Jagodzińska z Bydgoszczy

200 g jajek (4 szt.)
22 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
20 g mąki krupczatki (2 łyżki)
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
30 g cukru (2 łyżki)
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Polewa 50 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany 30%


Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Ubić na sztywno pianę z białek i nie przerywając ubijania, dodawać kolejno po trochu cukru, żółtka, mąkę oraz wiórki kokosowe i rozdrobnione orzechy. Blachy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Kłaść łyżeczką niewielkie kupki z przygotowanego ciasta, wstawić do wygrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor w temp. 180 st. ok. 30 min. Konsumować można bez polewy lub z polewą. Polewa: w garnuszku - na parze - rozgrzać czekoladę, dodać śmietanę i dobrze rozmieszać. W tak wykonanej polewie maczać wierzch ciastek i kłaść na tacy do wyschnięcia. Ciasteczka są bardzo pyszne!

Proporcja: 100 g ciastek (bez polewy)
Białko 9,8 Tłuszcz 30,5 Węglowodany 16,9
Stosunek B : T : W 1 : 3,1 : 1,7

Proporcja: 100 g ciastek (z polewą)
Białko 8,1 Tłuszcz 31,2 Węglowodany 16,9
Stosunek B : T : W 1 : 3,8 : 2,1



Zakup miesięcznika Optymalni
top