aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
BLINY (na sposób żmudzki)

ciasto: 400 g ziemniaków 2 jajka (100 g) mąka - do podsypywania (ok. 50 g) farsz bezmięsny: 200 g grzybów 50 g cebuli 50 g masła farsz mięsny: 200 g mięsa 50 g cebuli 50 g masła rosół - do zwilżenia masy


Ciasto: Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie, odczekać, aż wystygną i rozetrzeć albo przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tej masy dodać jajko lub dwa - ciasto powinno być takie, żeby dało się z niego lepić placki. Ciasto zazwyczaj lepi się do rąk, dlatego używamy mąki. Farsz mięsny: Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia, drobno posiekać cebulę i wszystko lekko podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia dodać rosół, tyle aby mięso nie było zbyt suche, ale pływać też nie może. Farsz bezmięsny: Grzyby - mogą być dowolne - można wziąć pieczarki, kurki lub mieszankę grzybów leśnych - dusi się na maśle z cebulą. Masy używamy jako farszu, a sos powstały z duszenia grzybów zaprawiamy suto śmietaną (250 g) i podajemy osobno.

Jeśli mamy już farsz, to zaczynamy formowanie blinów. Bierzemy ciasto ziemniaczane, robimy na dłoni duży placek, na który kładziemy trochę mięsa lub grzybów i całość przykrywamy ciastem, zawijając brzegi. Trzeba uważać, aby brzegi dobrze się posklejały i farsz nie wypadał. W efekcie powinno się otrzymać dosyć gruby (ok.1,5-2 cm), płaski placek, który trzeba delikatnie obtoczyć w mące. Bliny smaży się na gorącym oleju na złoty kolor. Tego typu bliny podaje się polane śmietaną - obowiązkowo musi być tłusta, gęsta, doprawiona sokiem z cytryny i solą - lub sosem.
Uwaga: Jeden blin (zrobiony „z dłoni”) waży około 100 g. Można smażyć także na rozgrzanym smalcu.

Z farszem mięsnym:
W 100 g potrawy:
Białko 6,8 Tłuszcz 11,5 Węglowodany 11,9
Stosunek B : T : W 1 : 1,7 : 1,8


Z farszem bezmięsnym:
W 100 g potrawy:
Białko 3,1 Tłuszcz 6,3 Węglowodany 12,5
Stosunek B : T : W 1 : 2,1 : 4,1

Sos:
W 100 g potrawy:
Białko 1,9 Tłuszcz 33,3 Węglowodany 2,7
Stosunek B : T : W 1 : 17,9 : 1,4



Zakup miesięcznika Optymalni
top