aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
GULASZ POLESZUCKI

1 kg wieprzowiny bez kości
20 g suszonych grzybów
1 szklanka wywaru z warzyw
2 szklanki soku z kiszonej kapusty
100 g cebuli
2 łyżeczki całych nasion kminku
2 kromki czerstwego chleba razowego
smalec - do smażenia
sól, świeżo zmielony, czarny pieprz - do smaku


Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować i pokroić w paseczki. Oczyszczoną cebulę drobno pokroić. Umyte, osuszone mięso pokroić w niewielką kostkę, włożyć do rondla, zalać sokiem z kapusty i bulionem, dodać kminek, przykryć i gotować 40 minut na niewielkim ogniu. Dodać pokrojone grzyby, cebulę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze 15 minut. W wywarze z grzybów zamoczyć chleb i dokładnie go rozetrzeć. Następnie wlać do mięsa i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonymi ogórkami.

W 100 g potrawy:
Białko 14,5 Tłuszcz 18,6 Węglowodany 4,8
Stosunek B : T : W 1 : 1,3 : 0,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top