aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
BARSZCZ WIGILIJNY

kwas buraczany:
1 kg buraków 1 kromka razowego chleba 2 ząbki czosnku ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe 1 łyżeczka cukru

barszcz:
2 l wody 0,5 kg buraków po 100 g marchewki i pietruszki po 150 g selera i cebuli ziele ang. i listki laurowe 2 ząbki czosnku 80 g suszonych grzybów sól, pieprz, ew. sok z 1/2 cytryny - do smaku
Rozpoczynamy od ukiszenia buraków - tydzień przed Wigilią. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz i ziele angielskie, listek laurowy, cukier i zalać letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu 4-5 dni. Następnie zebrać z powierzchni pianę i przelać kwas do butelek. Dzień przed Wigilią przygotowujemy barszcz. Grzyby umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnie ugotować do miękkości - w wodzie, w której się moczyły. Buraki obrać, umyć, pokroić w plastry. Warzywa oczyścić i umyć. Cebulę obrać i przekroić. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać 2 litrami wrzącej wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Posolić i gotować 20-30 min. na małym ogniu. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie, przecedzić oba wywary i połączyć je. Na końcu dodać kwas buraczany w proporcji 1:1 i doprawić do smaku. Barszcz podgrzać, ale już nie gotować. Tuż przed podaniem dodać zmiażdżony czosnek. Można podawać z uszkami lub jajkami na twardo.


W 100 g potrawy:
Białko 1,5 Tłuszcz 0,2 Węglowodany 8,6
Stosunek B : T : W 1 : 0,1 : 5,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top