aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
KROKIETY ZIEMNIACZANE

400 g ziemniaków
2 żółtka (40 g)
1 łyżka kaszy manny (ok. 10 g)
1 cebulka (ok. 40 g)
sól, pieprz, majeranek - do smaku
bułka tarta (ok. 10 g) - do obtaczania
oliwa z oliwek (ok. 100 g) - do smażenia
Dodatkowo: 250 g śledzi (na 5 porcji)

Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, dodać żółtka, kaszę mannę, majeranek, sól, pieprz oraz pokrojoną i podsmażoną na oliwie cebulkę. Na desce wysypanej bułką, formować krokiety i smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Krokiety świetnie smakują podane ze śledziem w oleju (najlepiej lekko zakwaszonym). Porcja śledzia to około 50 gram.

1 porcja (krokiet ze śledziem): Białko 12,6 Tłuszcz 37,2 Węglowodany 15,6
Stosunek B : T : W
1 : 2,9 : 1,2

Warto wiedzieć, że taka potrawa zapewnia poczucie sytości przez dłuższy czas. Z podanej ilości ziemniaków wychodzi około 5 szt. krokietów. Taki krokiet ze śledziem to znakomita przystawka, ale można też skomponować z tych składników pełnowartościowy posiłek dla siebie.

Polecam!
dietetyk Alina Szekiel



Zakup miesięcznika Optymalni
top