aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
KAWIOR PO ŻYDOWSKU

300 g drobiowych wątróbek
1,5 szklanki mleka
150 g jajek (3 szt.)
150 g cebuli natka pietruszki
sól, pieprz świeżo zmielony i ewentualnie kminek – do smaku
mąka pszenna – do obtaczania oliwa z oliwek (ok. 50 g) – do smażenia 4 liście sałaty



Jajka ugotować na twardo. Wątróbki opłukać i zamoczyć na pół godziny w mleku. Następnie wyczyścić, obtoczyć w mące i niesolone obsmażyć na małej ilości oliwy. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Ugotowane jaja obrać i także posiekać na malutkie kawałeczki. Przestudzić wątróbki z cebulką, a następnie także posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę – dodając sól, dużo zmielonego pieprzu oraz kminek. Potrawę podawać schłodzoną na liściach sałaty, jako oddzielne porcje. Można udekorować posiekaną natką pietruszki.


W 100 g potrawy: Białko 12,0 Tłuszcz 3,1 Węglowodany 2,1 Stosunek B : T : W
1 : 1,1 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top