aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
SAŁATKA GALICYJSKA

400 g jajek (8 szt.)
250 g cebuli
4 małe pomidorki lub mały strąk czerwonej papryki
kilka liści zielonej sałaty
pęczek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki majonezu (25 g)
3 łyżki oliwy z oliwek (35 g)
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
sól, pieprz - do smaku



Jajka ugotować na twardo. Obrane cebule pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z solą, pieprzem. Oliwę połączyć z majonezem i musztardą, ucierając na gładką masę i dodać do cebuli. Wymieszać. Następnie dodać drobno posiekane jajka i szczypiorek, i znów dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy formować porcje, kształtem przypominające jajka i ułożyć je na liściach sałaty. Udekorować pomidorkami lub papryką oraz gałązkami natki pietruszki.

W 100 g potrawy: Białko 7,5 Tłuszcz 13,8 Węglowodany 3,0 Stosunek B : T : W
1 : 1,8 : 0,4



Zakup miesięcznika Optymalni
top