aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Zapiekanka mięsno-warzywna

100 g ziemniaków
50 g selera
50 g marchewki
100 g kalafiora
50 g pieczarek
50 g cebuli
100 g polędwiczek wieprzowych
50 g boczku wędzonego, gotowanego
100 g śmietany słodkiej 30%
50 g sera żółtego


Ziemniaki kroimy na plastry. Marchewkę, seler, pieczarki, cebulę - również kroimy na plastry. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy pokrojone drobno polędwicę i boczek. Wszystko lekko mieszamy, dodajemy trochę przypraw do wieprzowiny. Całość nakładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, na wierzch posypujemy utartym serem. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu obsypujemy suto zieleniną. Zapiekanka ta wyśmienicie smakuje z bazylią. Bazylia działa kojąco na nasz system nerwowy, ma bowiem właściwości rozweselające. Potrawy wystarczy dla dwóch osób, więc w 1 porcji znajdzie się: B - 21,5 g; T - 43,5 g; W - 13 g.

Całość potrawy zawiera:
Białko 43 g
Tłuszcz 87 g
Węglowodany 26 g
Stosunek B : T : W
1 : 2 : 0,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top