aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki w łupinach z twarogiem

800 g ziemniaków
500 g tłustego twarogu
200 g kwaśnej śmietany 30%
100 g cebuli
pęczek szczypiorku sól - do smaku



Dobrze umyte nieobrane ziemniaki sparzyć gotującą wodą, wrzątek odlać, a następnie nalać świeżej wody i ugotować je w łupinach. Odcedzić je, przykryć szczelnie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić, wymieszać z serem i śmietaną. Dodać drobno pokrojony szczypiorek i doprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami w mundurkach.

W 100 g potrawy: Białko 6,4 Tłuszcz 6,7 Węglowodany 9,3
Stosunek B : T : W
1 : 1 : 1,4



Zakup miesięcznika Optymalni
top