aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Ślepe ryby, czyli zupa ziemniaczana

150 g mięsa wieprzowego
150 g mięsa wołowego (szponder)
300 g ziemniaków
100 g marchewki
50 g pietruszki
50 g selera
30 g cebuli
50 g masła
15 g mąki
200 g śmietany 30%
sól, pieprz, majeranek - do smaku
Umyte mięso zalać zimną wodą, tyle tylko, by było przykryte i ugotować do miękkości. Potem dodać oczyszczoną i poszatkowaną włoszczyznę. Posolić i gotować ok. 20 min. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w talarki, włożyć do przecedzonego wywaru i ugotować. Obraną cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, dodać mąki. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do zupy, dodać pokrojone mięso i włoszczyznę. Na koniec wlać śmietanę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupa ma być bardzo gęsta.

W 100 g potrawy: Białko 6,2 Tłuszcz 14,6 Węglowodany 7,4
Stosunek B : T : W
1 : 2,3 : 1,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top