aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
SZARLOTKA

250 g mąki
200 g masła dobrego
6 żółtek
50 g kwaśnej śmietany 30%
50 g słodkiej śmietany 30%
50 g migdałów – płatki
50 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
1 kg jabłek cynamon do smaku, trochę skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców sezonowych, warto do wypieków skorzystać z dostępnych jeszcze zimowych odmian jabłek. W tym miesiącu podam prosty przepis na szarlotkę. Mąkę przesiać z proszkiem przez sito, dodać twarde masło, żółtka, kwaśną śmietanę, szybko wyrobić i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Obrać jabłka, pokroić na cząstki, włożyć do garnka z cukrem, dusić około 15-20 minut, aż trochę zmiękną i odparują. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą tortownicę. Nałożyć wystudzone jabłka. Pozostałą część ciasta nałożyć na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz. w temperaturze 180oC. Po upieczeniu ciasto polać roztopioną czekoladą połączoną ze słodką śmietaną. Szarlotkę można podawać ciepłą - z bitą śmietaną lub tradycyjnie - wystudzoną. Kawałek takiego domowego wypieku (1/16 to ok. 23 g węglowodanów) przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie zaszkodzi. Jedzenie od czasu do czasu, może podnieść nastrój i wywołać uczucie pokrzepienia. Ciasto z jabłkami może regulować pracę układu trawiennego, przeciwdziałać zaparciom oraz stabilizować poziom cholesterolu. Zawiera witaminy A, E, C, B1, B2, B6, PP i składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas i cynk. Życzę smacznego! Opracowała: Alina Szekiel - dietetyk

Całość potrawy zawiera:
Białko 78 Tłuszcz 292 Węglowodany 357
Stosunek B : T : W
1 : 3,7 : 4,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top