aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WĄTRÓBKĄ

4 równej wielkości ziemniaki (ok. 450 g)
50 g wątroby wieprzowej
80 g mielonej wieprzowiny
60 g cebuli
10 g czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g startego sera salami
30 g oliwy
30 g masła

Z wymytych i osuszonych ziemniaków ściąć wzdłuż płaski plaster, wydrążyć ziemniaki, zostawiając warstwę miękiszu przy skórce. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojony miąższ z ziemniaków, drobno pokrojoną wątrobę i czosnek oraz mieloną wieprzowinę i smażyć, mieszając pięć minut. Dodać szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone ziemniaki. Przygotować kawałki folii aluminiowej, wysmarować olejem. Na każdym kawałku ułożyć ziemniak, posypać startym serem, obłożyć plasterkiem masła. Ziemniaki zawinąć w folię, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st.C), na około 1 godzinę.

Skład w 100 g potrawy 
Białko 6,5
Tłuszcz 13,8
Węglowodany 10,4

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  2,1  :  1,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top