aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Pasztet z cebulą

1000 g tłustej wołowiny bez kości
1000 g podgardla
500 g wątroby wieprzowej lub cielęcej
500 g cebuli
100 g smalcu
2 bułki kajzerki (150 g)
200 g jajek (4 szt.)
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, gałka muszkatołowa - do smaku
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy


Cebulę pokroić na kostkę i zeszklić na smalcu. Mięso lekko posolić i z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi ugotować w małej ilości wody do miękkości. Tuż przed końcem duszenia włożyć wątrobę i razem dodusić. Wszystkie składniki, łącznie z przyprawami wyjąć, ostudzić i zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. W tym czasie w pozostałym z duszenia wywarze namoczyć kajzerki przecięte na pół i także je zemleć. Wbić jaja i połączyć wszystkie składniki, zagniatając rękami. Masę przyprawić do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać pieprz z zalewy i dokładnie wymieszać. Upiec w foremkach keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już upieczony. Pasztet powinien mieć ciemnobrązową, chrupiącą skórkę.

W 100 g potrawy: Białko 11,9 Tłuszcz 28,6 Węglowodany 3,9
Stosunek B : T : W
1 : 17,3 : 1,8



Zakup miesięcznika Optymalni
top