aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Francuska zupa cebulowa

800 g cebuli
200 g masła
1,5 l wywaru mięsno-warzywnego
4 kromki bułki (50 g)
50 g sera żółtego
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka tymianku listek laurowy
sól, pieprz - do smaku


Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas należy mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić. Dodać tymianek i listek laurowy. Całość dusić na małym ogniu ok. 30 minut, na koniec zwiększając ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlać wino i mieszać, aż płyn odparuje. Wtedy wlać gorący wywar i gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując tworzącą się z wierzchu pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku lub na patelni. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą startego sera, i zapiec aż ser się stopi.

W 100 g potrawy: Białko 1,7 Tłuszcz 8,1 Węglowodany 3,2
Stosunek B : T : W
1 : 4,8 : 1,9



Zakup miesięcznika Optymalni
top