aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Śledź po kaszubsku

400 g filetów śledziowych
200 g cebuli
500 ml domowego przecieru pomidorowego
1 szklanka oliwy (250 ml)
sól i pieprz - do smaku majeranek

Marynata: 1 szklanka białego octu winnego 1 łyżeczka ziaren gorczycy lub trochę musztardy 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy


Filety moczyć w zimnej marynacie przez kilka godzin. Cebulkę pokroić na piórka i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Przyprawić do smaku (uwaga na sól) i dodać majeranek. Smażyć cebulę do miękkości, ale nie rumienić i na koniec zalać przecierem z pomidorów. Całość smażyć kilka minut, po czym zamieszać i ostudzić, żeby sos nie był za gorący. Filety zwinąć w ruloniki, układać ściśle w słoju lub szklanej salaterce i zalać sosem pomidorowym. Wstawić do chłodziarki na co najmniej godzinę, a najlepiej na 12 godzin.

W 100 g potrawy: Białko 6,1 Tłuszcz 19,6 Węglowodany 7,8
Stosunek B : T : W
1 : 3,2 : 1,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top