aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
ROLADA SEROWA

300 g sera żółtego (gouda)
100 g serka topionego (kremowy)
2 całe jajka
25 g masła
50 g szynki wiejskiej
2 średnie ogórki kiszone (około 100 g)
1 mała cebulka dla ozdoby – trochę zielonej cebulki i trochę papryki czerwonej

Ser wkładamy do woreczka, kładziemy na durszlaku i przez około 10-15 minut podgrzewamy na parze. Gotujemy jajka na twardo, wyjmujemy żółtka i ucieramy z masłem i serkiem topionym. Do tego dodajemy pokrojone drobno białka, ogórki i cebulkę. Można dodać trochę cebulki zielonej. Miękki ser kładziemy na pergamin i rozwałkowujemy go (najpierw rozciągamy palcami) na grubość ok. 3 milimetrów. Do środka kładziemy plastry szynki i całość smarujemy farszem - należy uważać, żeby masa po zrolowaniu nie wychodziła. Ostrożnie zwijamy w roladę, a wierzch posypujemy czerwoną papryką i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Doskonale smakuje do lampki czerwonego wina.

Całość rolady serowej: Białko 132 Tłuszcz 137 Węglowodany 6 Stosunek B : T : W
1 : 1 : 0



Zakup miesięcznika Optymalni
top