aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Cynaderki

250 g nerek wieprzowych
70 g smalcu
100 g cebuli
10 g skórki chleba liść laurowy,
majeranek,
sól,
pieprz - do smaku


Nerki wieprzowe opłukać i wrzucić do wrzącej wody. Zagotować i po 3 min odlać wodę. Powtórnie wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 20 min. Odcedzić i zostawić wywar. Po ostudzeniu pokroić w plasterki. Zeszklić na smalcu pokrojoną drobno cebulę i połączyć z nerkami. Podlewać wywarem i dusić pod przykryciem, do miękkości. Dodać liść laurowy, a pod koniec duszenia sól i pieprz do smaku, ewentualnie majeranek. Można dodać także skórkę od chleba razowego, co zagęści sos i wzmocni jego kolor i smak. Nerki można przyrządzić z pieczarkami (100 g) lub dodać koncentratu pomidorowego (2 łyżeczki), co zmieni i urozmaici smak potrawy. Cynaderki możemy podawać z kaszą gryczaną (30 g) i ogórkiem kiszonym (50 g). Smakują wybornie!

Z podanych składników otrzymujemy dwie porcje.
W każdej porcji znajduje się: Białko 20,3 Tłuszcz 40,5 Węglowodany 4,0
Stosunek B : T : W 1 : 2 : 0,2



Zakup miesięcznika Optymalni
top