aktualności 2017-04-13 19:27:20 Radosnych Świąt Wielkanocnych!
Lido

Start >
Tortilla de patatas (a’la optimale)

300 g ziemniaków
100 g boczku wędzonego
6 jajek
50 ml oliwy z oliwek
1 cebula (40 g)
sól, pieprz


Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na półtwardo, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Następnie dodajemy pokrojony boczek i chwilę smażymy. Potem dodajemy ziemniaki. Mieszamy często, żeby składniki się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie do dużej miski wbijamy jaja, solimy i ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Masę jajeczną wylewamy na patelnię. W czasie smażenia poruszamy nią energicznie, by placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przykładamy talerz o średnicy nieco większej od patelni i obracamy, aby tortilla wypadła z niej na talerz.

W 100 g potrawy znajduje się:
B: 6,9 g
T: 16,4 g
W: 6,4 g

B:T:W
1: 2,4 : 0,9





Zakup miesięcznika Optymalni
top