aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Strucla z makiem (z ciasta półfrancuskiego)

Ciasto:
- 500 g mąki
- 13 g drożdży
- 125 g mleka 3,5%
- 1 jajko (50 g)
- 3 żółtka (60 g)
- 1 łyżka cukru (15 g) - 250 g masła
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Masa:
- 500 g maku
- 50 g miodu
- 13 g migdałów
- 50 g rodzynków
- cynamon
- 1 jajko (50 g) - do posmarowania ciasta


Rozczynić pół kwarty mąki jednym łutem drożdży i pół kwaterką zimnego mleka, wbić 3 żółtka i jedno całe jajko rozbite poprzednio w garnuszku z łyżką cukru, wsypać dla zapachu trochę skórki cytrynowej i ubijać na ciasto, które powinno być gęste jak na bułeczki, póty, póki pęcherzyków nie dostanie, postawić, aby się ruszyło, ale nie w zbyt ciepłem miejscu. W czasie tego pół funta masła dobrego, nie solonego, wycisnąć w serwecie z wody, rozpłaszczyć na talerzu i postawić w piwnicy, aby stężało. Gdy ciasto się dobrze ruszy, wyrzucić go na stolnicę, rozwałkować lekko w kwadrat, aby można było rozłożyć płasko masło, robiąc to w chłodnem miejscu; zwinąć w kopertę, to jest składając rogi do środka i wałkować ostrożnie, żeby się masło nie wyciskało. Trzy razy powtarzać składanie ciasta i wałkowanie, zostawiając za każdą razą ciasto w spokojności do uleżenia kilka minut. Ze zrobionego ciasta na strucle bierze się kawał taki, aby wystarczył na jedną, rozwałkowuje z lekka na stolnicy, podsypując mąką na okrągły placek. Tymczasem należy przygotować mak sparzony 12 godzin pierwej – potem odlany i uwiercony, po uwierceniu wymięszać z cukrem lub miodem – można kłaść cukier niezbyt miałki, a lepiej się mak uwierci. Do tego maku dodać można na funt maku 1 łut gorzkich migdałów oparzonych i utłuczonych na massę – i trochę cynamonu. Gdy massa będzie doskonale wyrobiona i rozwiercona, nałożyć nią, to jest rozsmarować nią grubo na rozwałkowane ciasto, posypując jeszcze tureckimi rodzenkami – zwinąć ciasto razem z massą, przez co uformuje się podłużny strucel, posmarować jajkiem i wsadzić do gorącego pieca. Piec w piecu gorącym, napalonym jak na ciasto drożdżowe, bo inaczej ciasto płaskie będzie i nie będzie się dzielić najmniej 2 kwadranse. Funt maku służy na duży strucel, z kwarty nawet i więcej mąki.

W 100 g potrawy:
Białko 9,2 Tłuszcz 33,5 Węglowodany 30,4
Stosunek B : T : W 1 : 3,7 : 3,3



Zakup miesięcznika Optymalni
top