aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
Ciasto migdałowe (bez cukru i mąki)

- 15 jajek (750 g)
- 500 g migdałów
- 250 g masła




Funt migdałów oparzyć, obrać i utrzeć na tarce. Pół funta masła młodego rozetrzeć w donicy na śmietanę, a następnie wbijać po jednemu 15 żółtek - za każdem sypać po łyżce migdałów. Gdy to tarte przez całą godzinę zacznie być jednolite, wtedy ubić owe 15 białek na pianę, dokładać po łyżce do massy bijąc ciągle, aby piana nie wodniała; blaszaną tortową, podłużną formę lub w braku tejże uszytą z grubej tektury, wysmarować masłem, wlać szybko massę i wstawić w miernie gorący piec, jak na biszkopty lub na suflet na dobre pół godziny najmniej. Ciasto można po upieczeniu przybrać według uznania. Ćwierciakiewiczowa polecała je dla chorych – z racji tego, że jest bez cukru i bez mąki – ale myślę, że z powodzeniem może ono znaleźć się na świątecznym, optymalnym stole. Co do strucli (przepis obok) – wymaga ona poważniejszego przystosowania, by wziąć udział w optymalnych świętach. Jeśli jednak wykonamy ją wg przepisu, uważajmy na węglowodany – na porcję weźmy najwyżej 50 g ciasta, gdzie znajdzie się ok. 15 g węglowodanów. Kwarta - 1000 g Kwaterka - 250 g Funt - 500 g Łut - 13 g

W 100 g potrawy:
Białko 13,0 Tłuszcz 37,1 Węglowodany 6,9
Stosunek B : T : W 1 : 2,8 : 0,5



Zakup miesięcznika Optymalni
top