aktualności 2017-05-18 01:28:32 Zapraszamy na XVI Spływ Kajakowy Optymalnych
Lido

Start >
ZAPIEKANKA Z PORÓW I BOCZKU

Spód:
100 g masła
100 g mąki tortowej
100 g żółtek
20 g drożdży
(przepis z „Książki Kucharskiej” dr. Kwaśniewskiego)

Nadzienie:
150 g porów (części białe)
150 g wędzonego boczku
50 g tartego sera
150 g śmietany 30%
100 g jajek

Mąkę i masło, żółtka oraz drożdże posiekać razem. Zagnieść ciasto, podsypując niewielką ilością mąki, tak by składniki się połączyły. Tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę (przy rantach podnieść do góry na 3 cm). Piec w nagrzanym piekarniku (180OC) na lekko rumiany kolor. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Wyjąć skwarki. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę porę. Na podpieczony spód rozłożyć porę, posypać skwarkami z boczku. Polać śmietaną rozbełtaną z jajkami i posypać startym serem. Posolić i popieprzyć. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny.
 
Skład w 100 g potrawy 
Białko       6,8
Tłuszcz 20,0
Węglowodany 3,8

Stosunek  B  :  T  :   W    1  :  2,9  :  0,6



Zakup miesięcznika Optymalni
top